Međunarodni dan prava životinja: Da svako biće bude jednako tretirano

Nažalost, postoji mnogo životinja širom sveta koje su loše tretirane. Mnoge organizacije se bore da zaustave eksperimente na životinjama.

Dan za prava svih životinja, onih ljudskih i neljudskih, podstiče na prestanak diskriminacije na bilo kojoj osnovi. Današnja potreba borbe za ljudska prava pokazatelj je ukorenjene netolerancije prema različitima, prema onima koji se ne drže pravila tradicije, pa čak i onima čija je različitost istaknuta isključivo izgledom.

S obzirom na diskriminaciju unutar sopstvene vrste, teško se osvrćemo na naše postupke prema drugim vrstama, iako bismo sa njima trebalo ravnopravno da delimo ovu planetu.

Možda baš zbog sopstvenih problema treba da sagledamo priču onih najpotlačenijih, najviše izrabljivanih i najporobljenijih.

"Dok god je čovek živa grobnica ubijenih životinja, kako možemo očekivati dobre uslove na zemlji?", reči su irskog pisca i dobitnika Nobelove nagrade, Džordža Bernarda Šoa.

Borba za prava životinja zapravo je borba za većinu koja ima manja prava od bilo koje manjine. Tokom jedne godine ubije se preko 60 milijardi kopnenih životinja samo zbog ljudske navike jedenja životinjskih proizvoda. Ta populacija, koja nikada ne bi ni postojala u tom broju bez ljudske manipulacije, prolazi nezamislivu patnju, a njihova pogibija stvara i opštu ekološku neodrživost.

Izvor: B92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.