Idemo na Mars: Radijacija "podnošljiva" za ljude

Misija koja uključuje 180 dana putovanja do Marsa, 500 dana boravka na crvenoj planeti i još 180 dana povratka na Zemlju izložila bi astronaute dozi radijacije od oko 1.01 siverta, prema onom što je izmerio “Kjuriositi”, piše “Spejs”.

Evropska svemirska agencija ograničava astronaute na primljenu dozu radijacije od 1 siverta, tokom čitave karijere, što im za pet odsto uvećama rizik od dobijanja raka.
-To je podnošljiva brojka – kaže Don Hasler sa Istraživačkog instituta Sautvest u Bolderu, Kolorado, vođa studije.

Doza radijacije od 1 siverta na Marsu premašila bi trenutni standard NASA-e, prema kojima pomenuti rizik od dobijanja raka ne sme da premaši tri odsto. Međutim, ta pravila su sastavljena radi misija u niskoj orbiit Zemlje, pa možda dođe do prilagođavanja.

-NASA u saradnji sa Institutom medicine pri Nacionalnoj akademiji procenjuje koja bi granica bila prikladna za misije u dubokom svemiru, poput misije na Mars – ukazao je Hasler.

Novi rezultati predstavljaju do sada najkompletniju sliku o radijaciji na površini crvene planete, jer uključuju podatke koje je prikupio “Kjuriositi” tokom osmomesečnog putovanja kroz svemir i prvih 300 dana na Marsu, nakon sletanja u avgustu 2012.

Roverovi instrumenti pokrivaju dve vrste radijacije energetskih čestica – galaktičke kosmičke zrake (GCR), koje su ubrzane supernovama, te solarne energetske čestice (SEP), koje Sunce izbacuje u svemir.

“Kjuriositijevi” podaci pokazuju da bi astronauti koji istražuju površinu četvrte planete od Sunca akumulisali oko 0,64 milisiverta radijacije dnevno. Ova doza je skoro tri puta veća tokom putovanja na Mars, 1,84 milisiverta dnevno.
-Međutim, radijacija na Marsu je dinamičke prirode, pa “Kjuriositijeve” mere ne treba uzimati “zdravo za gotovo” – ističe Hasler.

Rover je prikupio podatke blizu vrhunca aktivnosti Solarnog ciklusa, kada je radijacija GCR relativno niska, jer solarna plazma raspršuje galaktičke kosmičke zrake.

Izvor: Blic

Pogledajte još