fbpx

Novi Sad: Roditelji ogorčeni, petarde se prodaju i deci

Roditelji se pitaju kako će ispitati sve, uz podatak da se samo u jednoj prodavnici pirotehničke opreme u toku sezone proda neverovatnih 20 tona petardi, vatrometa, raketa.

- Od tih 20 tona, trećinu prodate pirotehnike čine petarde. To znači da u sezoni koja traje od početka decembra do polovine januara, prodamo oko 6,5 tona petardi. Ostalo su rakete, vatrometi, prskalice i takozvani boksovi - kaže Ljubomir Šimić Šime, koji 27 godina prodaje pirotehniku.

Dozvola za vatromet
Za osobe koje nelegalno prodaju pirotehniku predviđene su novčane kazne do 20.000 dinara, ili do 60 dana zatvora. Roditelji mogu odgovarati ukoliko ih policija zatekne sa maloletnikom, koji upotrebljava pirothenička sredstva. Za paljenje vatrometa potrebna je dozvola, a protiv onih koji nemaju dozvolu biće podnošene prijave.

On napominje da svaki proizvod za ulična slavlja i veselja mora biti testiran i da oni koji prodaju i kupuju petarde od nepoznatih prodavaca mnogo rizikuju.

- Problem je što mnogi prodaju pirotehniku koja stiže nelegalno, nema papira i rizična je za upotrebu. Prodaju i robu koja im ostaje od prošle godine, što je posebno opasno – upozorava Šimić.

Kutija petardi od 100 komada košta 150 dinara, a problem je što su deca među najboljim kupcima. Iako je prodaja pirotehnike zabranjena mlađima od 18 godina, pojedini prodavci to ne poštuju. U radnjama gde ne prodaju pirotehniku maloletnicima, deca se dovijaju i zaduže nekog starijeg da to učini umesto njih. Maloletnicima petarde često kupuju i roditelji.

- Sin ima 14 godina i već je dovoljno veliki da zna da upali i baci petardu. Znam da je to opasno, ali ne mogu da ga sprečim. Objasnio sam mu da petardu ne treba da drži u ruci ni sekund kada je upali i zasada nije bilo nikakvih problema – kaže Goran Dotlić.

Mnogi roditelji smatraju da je takva vrsta upozorenja dovoljna, ali javna je tajna da se mnogi mladi takmiče ko će drže u ruci držati upaljenu petardu. Pritom se događa da u ruci drže pet upaljenih petardi i puste ih u deliću sekunde pred pucanjem. U Dečjoj bolnici kažu da im se oko novogodišnjih praznika prijavi po četrdesetoro dece kojima je petarda pukla u ruci.

- Povrede mogu biti različite, od opekotina, do oštećenja tkiva i kostiju, do amputacije prstiju i delova šake. Jednom dečaku morali smo da amputiramo celu šaku - kaže dr Miloš Pajić, specijalista plastične hirurgije u Dečjoj bolnici.

On dodaje da od petardi strada i sve više odraslih.

U Upravi za vanredne situacije, koja kontroliše legalnu prodaju pirotehnike, kažu da iz godine u godinu ima sve više registrovanih prodavnica pirotehničkih sredstava. Propisani su uslovi prodaje, a zaposleni moraju da polože ispit za rukovanje eksplozivnim napravama.

- Pirotehhnika može da se prodaje u objektima koji su isključivo za to registrovani i u prodavnicama oružja i municije. Počeli smo kontrole i upozoravamo da se mogu prodavati samo pirotehnička sredsva koja su ispitana - kaže Dušan Mišković, zamenik načelnika Uprave za vanredne sitaucije u Novom Sadu.
Predstavnici uprave, sa policijom kontrolišu i prodaju petardi i vatrometa na ulici, u okolini pijaca. Zaplenjenu pirotehniku stručnjaci uništavaju. U Komunalnoj policiji kažu da nisu nadležni za prodaju pirotehnike i prodavce mogu da kazne samo ako bespravno zauzmu javne površine.

Roditelji učenika OŠ „Jovan Popović“ ogorčeni su jer je legalna prodavnica petardi otvorena na svega pedesetak metara od škole. Zabeleženo je da je jednom dečaku petarda pukla u ruci, dok je stariji mlađem bacio petardu na glavu.

- Učenik sedmog razreda bacio detetu iz četvrtog razreda petardu na glavu. Srećom, to dete nije povređeno - kaže majka jednog učenika.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.