Predsednik Nikolić sa Obamom na komemoraciji u Johanezburgu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić susreo se sa predsednikom SAD Barakom Obamom na komemorativnom skupu u Johanezburgu u čast preminulog bivšeg južnoafričkog predsednika Nelsona Mandele.

Predsednik Nikolić rekao je u razgovoru sa američkim predsednikom da je otpočinjanje pregovora Srbije i EU u januaru logičan sled događaja na evropskom putu Srbije, navodi se na Nikolićevom profilu na Instagramu, gde je postavljena i fotografija predsednika Srbije sa Barakom Obamom i negovom suprugom Mišel.

Predsednik SAD je, kako se navodi, naglasio da je neophodno nastaviti konstruktivan dijalog izmedu Beograda i Prištine, a predsednik Nikolić je dodao da postoji spremnost Beograda da se dijalog nastavi i da je Srbija iskreno posvećena prijateljskim odnosima sa svim narodima koji žive na području Balkana.

Skoro 100 svetskih lidera priključilo se danas desetinama hiljada Južnoafrikanaca na komemorativnom skupu u Johanezburgu u čast preminulog bivšeg južnoafričkog predsednika Nelsona Mandele.

Skup na gradskom stadionu jedno je od najmasovnijih okupljanja te vrste, a među prisutnima su američki predsednik Barak Obama sa suprugom Mišel, bivši predsednici SAD Džordž Buš, Bil Klinton i Džimi Karter, generalni sekretar UN Ban Kimun i njegov prethodnik Kofi Anan, britanski premijer Dejvid Kameron i brojni drugi šefovi država i vlada, verski lideri i visoki zvaničnici.

Srbiju na komemoraciji predstavljaju predsednik Tomislav Nikolić, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i savetnik predsednika Marko Đurić.

Izvor: RTS  / Foto: Instagram

Pogledajte još