Indeksi konačno završili nedelju u plusu

BEOGRAD, 19. jula 2009. (Beta) – Beogradska berza konačno je proteklu nedelju završila u plusu – indeks najlikvidnijih akcija Belex15 porastao je 2,76 a opšti Belexline 1,29 odsto.

Ukupan nedeljni promet i dalje je izuzetno skroman i vredeo je svega 256 miliona dinara od čega je u trgovini akcijama ostvaren 81 odsto, navela je šef odeljenja za poslove korporativnog agenta i agenta emisije Fime internešenel (International) Tijana Cvetković.

Sa obveznicama stare devizne štednje zabeležen je promet od 48 miliona dinara, a najviše se trgovalo serijom A2016, za 22 miliona. Najveći promet, od 27 miliona dinara, ponovo je realizovala AIK banka, dok su se na drugom i trećem mestu našli Agrobanka i Energoprojekt holding sa ostvarenih 12,2 odnosno 8,7 miliona dinara.

Strani investitori su u prošlonedeljnom prometu učestvovali sa 38 odsto i to uglavnom u prodajnim transakcijama, rekla je Cvetković. Među nedeljne dobitnike svrstali su se Pupin Telecom sa plusom od 16 odsto, Galenika Fitofarmacija sa bezmalo 11 i Alfa plam sa 8,75 odsto.