Na dijeti ste: Saznajte kako da kontrolišete svoj apetit

Doduše, jedina veza koja je do sad dokazana je da proteini i kod ljudi i kod životinja smanjuju apetit i kontrolišu glad.

Ranije studije koje su rađene u Americi su pokazale da ćete smršati čak i ako povećate unos proteina, a ne smanjite unos ugljenih hidrata. Da bi potvrdili svoje stavove hranili su miševe visokoproteinskom ishranom i merili su promene u metabolizmu. Došli su do otkrića da takav način ishrane dovodi do pojačanog lučenja glukoze u tankim crevima što šalje signal prvo jetri, a onda i mozgu da kontroliše apetit zbog čega su miševi jeli manje. Isti sistem prati i čovekov metabolizam.

Blagodeti proteina idu i dalje od toga. Mozak i neuroni su sačinjeni zapravo od masti, ali međusobno komuniciraju putem proteina. Hormoni i enzimi koji izazivaju hemijske promene i kontrolišu sve procese unutar organizma su takođe sačinjeni od proteina. Ugljeni hidrati koji su, u suštini, glavni izvor energije potrebne mozgu, vas zapravo mogu učiniti umornima i gladnima pošto povećavaju nivo amino kiseline triptofana koji smiruje organizam. Proteini s druge strane potpomažu lučenju noradrenalina i dopamina koji održavaju budnost i podstiču aktivnost.

Međutim nisu sve visokoproteinske namirnice iste pa stoga nutricionisti preporučuju mlečne proizvode sa malim procentom masti, mahunarke, ribu, posna mesa poput živinskog i koštunjavo voće kao najbolje izvore proteina. Proteini su takođe i hrana za mišiće pa ih je preporučljivo unositi što više dok trenirate.

Izvor: B92

Pogledajte još