Vežbanje zimi samo uz dobro zagrevanje, mikrofiber i vodu

Vežbanje je zdrava navika koju ne treba zapostaviti tokom zime, prvenstveno jer će podstaći imunitet na rad i sprečiti gojenje usled teške hrane koju tada najčešće jedemo.

"Trčanje je najpopularnija telesna aktivnost koja i u hladnijim mesecima može biti ugodna ako se za nju dobro pripremimo",
kaže profesionalni trener Džon Honerkemp za "Huffington Post".

Važno je aklimatizovati se

Curenje nosa, oči koje suze i upaljeno grlo česte su posledice vežbanja na hladnom vazduhu. Dobra stvar je to što će se telo vrlo brzo naviknuti na vežbanje na hladnom vazduhu. Da bi se smanjila verovatnoća prehlade, najbolje je započeti s kraćim treningom od 20-ak minuta pa postepeno pojačavati intenzitet.

Zagrevanje sprečava povrede

Kod ohlađenih i zgrčenih mišića i zglobova znatno se češće javljaju povrede, a kod zagrevanja je potrebno krenuti s mišićima trupa. Kod izlaska na hladan vazduh nekoliko puta polako savijajte kičmu kako bi dotaknuli nožne prste. Zatim razgibajte bočne mišiće trupa dodirivanjem levog stopala desnom rukom i obrnuto. Za kraj napravite desetak čučnjeva.

Hidrirajte se

Po zimi se obično pije znatno manje vode nego u toplijim mesecima jer se zbog hladnoće manje oseća žeđ, a i osećaj znojenja je manji. Pre treninga obavezno popijte veliku čašu vode, a posle treninga dobro je popiti izotonični napitak s elektrolitima. Preporuka stručnjaka je i zimi obavezno piti osam velikih čaša vode na dan.

Sintetika i mikrofiber najbolje čuvaju toplinu

Najbolji odabir tkanine za zimske aktivnosti su sintetika i mikrofiber, jer će oni mnogo bolje od pamuka pomoći telu da zadrži toplinu. Ne zaboravite da zaštitite glavu i vrat, a kod odevanja nosite nekoliko tanjih slojeva. Najbolje se obući tako da se zadrži toplina, ali ne pretoplo jer ćete brzo početi da se preznojavate.

Povedite prijatelja sa sobom

Prijatelj je izvrsna motivacija u treningu, a i neko sa kime ćete moći da budete disciplinovani i pridržavati se tempa vežbanja. Istraživanja pokazuju da ljudi koji vežbaju u paru dvostruko ređe odustaju od treninga.

Posle vežbanja

Nakon treninga obavezno se presvucite u drugu odeću, pa čak i ako vam se čini da vam je odeća suva. Veća je verovatnoća da ćete se prehladiti ako sedite u hladnoj odeći. Osim toga, ne zadržavajte se dugo na hladnom vazduhu. Najbolji obrok nakon treninga je onaj zasnovan na ugljenim hidratima i proteinima, a ne na čokoladnim štapićima jer se nakon njih javlja još veća glad. Dobro je popiti i šolju čaja jer on nakon vežbanja najefikasnije uklanja toksine iz organizma.

Ponekad je najbolje premestiti se "unutra"

Iako vežbanje na hladnoći ima svojih prednosti, ako temperature padnu ispod 10 stepeni, ulice su zaleđene ili duva snažan vetar, radije se posvetite vežbanju u ugrejanim prostorijama, savetuje Honerkemp.

Izvor: 24sata

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.