Izložen kovčeg sa telom Mandele, porodica odala počast

Policajci na motociklima dopratili su kovčeg iz vojne bolnice kod Pretorije do kompleksa zgrada Unije, nekadašnjeg simbola rasističke vlasti belaca. Kada je Mandela preuzeo dužnost 1994, koristio je baš te zgrade i zato je tu i danas Predsedništvo Republike.

Stanovnici Pretorije su izašli na ulice da bi pozdravili povorku pevajući pesme iz vremena borbe protiv režima aparthejda i poklonili se Mandeli koji je umro 5. decembra u 96. godini.

Foto: AP

Vojnici su uneli kovčeg s telom Mandele u kompleks zgrada Unije u okviru kojeg je izgrađen poseban objekat za posetioce koji je predsednik Džejkob Zuma u utorak dekretom nazvo po Mandeli.

Mandelin unuk Mandla i ministar odbrane Nosivive Mapisa-Nkakula predvodili su jutros povorku građana do tog mesta.

Foto: AP

Četiri oficira Ratne mornarice Južne Afrike su počasna straža uz kovčeg pored kojeg će građani prolaziti tri dana.

Očekuje se da danas rođaci Mandele, državni zvaničnici i strani zvaničnici prođu pored kovčega, a snimanje je zabranjeno.

Foto: AP

Svakog od ta tri dana, kovčeg će se uveče odnositi u Vojnu bolnicu, a donositi ujutro.

Kovčeg s telom Mandele će u subotu avionom biti odnet u mesto Kunu, u istočnoj provinciji Kejp, gde je Mandela odrastao i gde će u nedelju biti sahranjen.


Foto: AP
U utorak, na posebnom skupu na stadionu u Sovetu, po kiši se stotinu svetskih lidera oprostilo od Mandele koga je američki predsednik Barak Obama u govoru opisao kao "poslednjeg velikog oslobodioca 20. veka" čije životno delo pripada mladim ljudima Afrike i sveta.

Izvor: Beta
Foto: AP

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.