Ovo su genijalci koji su pre tridesete promenili svet

1) Brendon Stenton (29)
Brendon je tvorac jednog od najpopularnijih blogova "Humans of New York", a njegova istoimena kompilacija fotografija postala je bestseler magazina "New York Times". Ideju o toplim ljudskim pričama koje je ovaj ulični fotograf zabeležio fotoaparatom, preuzeli su mnogi širom sveta, tako da nije novost ukoliko naletite na različite verzije njegove ideje, poput: "Humans of London", "Humans of Chicago", "Humans of Paris", pa čak i "Humans of Belgrade".

2) Majkl B. Džordan (26) i Rajan Kugler (27)

Džordan je pažnju na sebe skrenuo ulogama u TV serijama "The Wire" i "Friday Night Lights", ali je takođe ove godine ostvario preokret u karijeri u ulozi Oskara Granta, 22-godišnjeg crnca koji biva upucan na stanici od strane policije u Oklandu, državi Kaliforniji. Priča filma "Fruitvale Station" utemeljena je na istinitom događaju, a radi se o prvom filmu reditelja Rajana Kuglera. Film je dobro primljen na poznatim filmskim festivalima, od kojih se posebno ističu Sandens filmski festival , i onaj u Kanu.

3) Elenor Keton (28)

Novozelanđanka, rođena u Londonu, osvojila je ove godine prestižnu "Man Booker" nagradu za knjigu inspirisanu fantastikom 19. veka – "The Luminaries". Time je postala najmlađa spisateljica koja je dobila ovakvu nagradu, a njena knjiga od 832 stranice, ujedno je i najduža knjiga koja je dobila ovakvu nagradu.

4) Šiza Šadid (24)

Šiza Šadid je izvršna direktorka kompanije "The Malala Fund" koju je osnovala s koleginicom Malalom Jusafzai, pakistanskom tinejdžerskom aktivistkinjom koja je preživela atentat od strane Talibana zbog javne kampanje o pravu devojaka na obrazovanje.

5) Temi Tibets (27)
Predsednica i osnivačica "She’s the First", Temi Tibets, strastveni je zagovornik podizanja svesti čitave zajednice o zemljama u razvoju, podržavajući obrazovanje devojaka i žena. Od osnivanja u 2009. godini, projektom je pomogla stotinama devojaka u više od 10 zemalja kako bi postale prve u svojim porodicama koje su stekle srednjoškolsko obrazovanje.

6) Kristen Titus (29)
Izvršna direktorka projekta "Girls Who Code", Kristen Titus, zalaže se za polnu ravnopravnost po pitanju programera u IT svetu, smatrajući kako i žene mogu da budu itekako dobre programerke. Projektom nastoji da tinejdžerkama predstavi sve prednosti informatičkih nauka, odnosno, zainteresuje ih za poslove za kojima postoji velika potražnja na tržištu.

7) Lesli Devan (28)

Leslin "Waste-Anhilating Molten-Salt Reactor" koristi otpadne materije kao pogonsko gorivo, a isti bi mogao da ima veliki uticaj na energetski sektor. Inovativni dizajn koji je Lesli osmislila s kolegom koji bi uskoro trebalo da diplomira na MIT-u (Massachusetts Institute of Technology), kombinuje nuklearne materijale s rastopljenom solju kako bi proizvela reakcije i smanjila količinu otpada.

8) En Makosinski (15)

En je osmislila "The Hollow Flashlight" i istim pobedila na "Google Science Fair" takmičenju za dizajn u 2013. godini. Patent je izrađen od tzv. "Peltier pločica" koje proizvode energiju, a kada se jedna strana greje, druga ostaje sveža. Koristeći samo toplinu dlanova za energiju, ova kanadska tinejdžerka osmislila je svetiljku koja može da proizvede neprekidan snop LED svetlosti koji je postojan do 20 minuta.

9) Danijel Fong (26)

Danijel je osnivačica i glavna naučnica kompanije "LightSail Energy". Reč je o sistemu za skladištenje komprimovanog vazduha kojim bi mogao da se reši problem intermitentnosti s kojim se susreću vetrenjače i solarne elektrane u slučaju da nema energije, odnosno vetra ili ukoliko je mrak. Njeno rešenje je u skladištenju energije koja bi kasnije mogla da se koristi u obliku komprimovanog, čistog vazduha.

10) Vilijam Kamkvamba (26)
Sa 14 godina, Vilijam je osmislio i izgradio vetrenjaču koristeći staro gvožđe koje je stvaralo elektičnu energiju i donosilo vodu njegovom domu u selu Malavi (jugoistočna Afrika). Njegova priča sažeta je u nagrađivanom filmu "William and the Windmill".

11) Fred Ehrsam (25)
Napustio je Vol Strit kako bi postao jedan od osnivača sistema internet plaćanja "Coinbase" s misijom stvaranja popularne virtuelne valute – Bitkoina, jednostavnije za korišćenje.

12) Witelma ‘T’ Ortiz Voker Petigrju (24)
Vitelma je provela 18 godina kao siroče, preživevši seksualno zlostavljanje, neuspela udomljavanja, grupne domove i zdravstvene ustanove, ali je uprkos teškom detinjstvu razvila platformu kako bi pomogla drugima. Danas je vrlo priznata u svetu kao zagovornica mladih i koristi lično iskustvo kao žrtva seksualnog zlostavljanja kako bi pomogla u informisanju grupa, počevši od Gugla, pa sve do američkog Kongresa o potrebi za zaštitom najranjivijih u zajednici.

13) Aleksander Meklin (28)
Za vreme boravka u Ugandi kao student Univerziteta u Notingemu, Aleksander je bio dirnut siromašnim uslovima zatvorenika i razvio je ideju za bolje uređenje njihovih objekata - "African Prisons Project" (APP). Do danas je APP obnovila brojne klinike, izgradila knjižare i razvila obrazovne programe u zatvorima širom Ugande, Kenije i Nigerije.

14) Ezra Klajn (29)

Ezra Klajn danas je oslonac za internet izdanje lista “Washington Post”, ali još pre toga bio je Postov mladi genijalac. Kao prvi politički bloger u 2009. godini koji se time bavio kao da je u pitanju stalni posao postao je jedan od najpopularnijih samostalnih blogera.

15) Laurenelen MekKann (26)
Laurenelen je izvršna direktorka radijske emisije "The Good Fight with Ben Wikler" koja je hibrid između radijske emisije "This American Life" i emisije duhovitog američkog voditelja Stivena Kolbera.

16) Vivian Graubard (24)
Vivian je savetnik glavnom tehnološkom direktoru Bele kuće, u novom odeljenju koje je Barak Obama osnovao kako bi unapredio državnu upotrebu tehnologije.

17) Tedi Gof (28)
Gof je bio vođa grupe za digitalnu strategiju koja je zaslužna za dvostruki odabir predsednika Obame na izborima tako što je povezao političarevu publiku na internetu.

18) Kristen Soltis Anderson (29)
Kao potpredsednica u "The Winston Group", republikanske anketne i konsultantske kompanije, Anderson je zagovornica korišćenja novih vrsta podataka za ocenjivanje javnog mnjenja.

19) Artur Zang (26)
Kamerunski inženjer osmislio je medicinski tablet koji bi mogao da spasi živote širom ruralne Afrike i šire. Njegov izum "Cardiopad" omogućava pacijentima da u udaljenim i ruralnim područjima obave preglede i dobiju rezultate bežičnim putem, kako bi im se pojasnili nalazi i kako bi uštedeli na skupom putu u obližnji grad na pretrage.

20) Ludvik Marišane (23)

Ludvik je razvio antibakterijski i bio-razgradivi gel za čišćenje lica i tela za čiju upotrebu nije potrebna voda. Za stanovnike u selu iz njegove rodne Južne Afrike, gde je teško pronaći vodu, radi se o itekako značajnom izumu.

21) Džek Andraka (16)
Za njega se često vežu poređenja sa Stivom Džobsm ili Markom Zakerbergom, čak i pre nego što je završio srednju školu. Ovaj tinejdžer iz Merilenda osmislio je dijagnostički test za tumor pankerasa koji bi mogao da odigra veliku ulogu u utrci za lekom protiv ove opasne bolesti.

22) Britani Venger (19)
Britani je 2012. godine osvojila Guglovu glavnu nagradu za nauku za svoju ideju o “veštačkom mozgu” kako bi otkrila rak dojke putem jednostavnijeg postupka koji bi mogao da bude pouzdaniji od trenutne procedure biopsije.

23) Tejlor Vilson (19)
Vilson je razvio jeftini detektor radijacije za korišćenje u borbi protiv terorizma, ali je takođe sproveo i istraživanje na temelju medicinskih izotopa za lečenje protiv raka, i postao jedan od najistaknutijih zagovornika korišćenja nuklearne energije kako bi se na siguran način zadovoljile svetske potrebe za energijom.

24) Ronda Rusej (26)
Ronda je prva žena u istoriji koja je novo lice “Ultimate Fighting Championshipa” (UFC). U istorijskom UFC meču ove godine je pobedila svoju suparnicu Liz Carmuš. Posebna je i po tome jer je zaštitno lice u različitim komercijalnim kampanjama zahvaljujući svojim atletskim veštinama.

25) Parker Liautaud (19)
Polarni istraživač i student Univerziteta Jejl, skijao je sve do Severnog Pola čak tri puta kako bi istražio i skrenuo pažnju javnosti na klimatske promene. Plan mu je da postigne rekord u svom putovanju na Severni Pol pre svog 20. rođendana.

26) Džejms Bešara (27) i Kalid Husein (29)

Internet stranica “Crowdtilt”, osnovana 2011. godine od strane ovog dvojca, skreće pažnju mnogih zbog činjenice da omogućava sakupljanje sredstava jednostavnijim i privatnijim. U poređenju sa sličnom stranicom “Kickstarter”, stranica omogućava ljudima da finansijski podrže bilo šta, od projekata koji su još uvek u razvoju, do pokreta društvenog interesa.

27) Evan Spigel (23) i Bobi Marfi (25)
Ovaj dvojac sa Univerziteta Stenford, osmislio je "Snapchat", odnosno servis za razmenu fotografija. Navodno su odbili Fejsbukovu ponudu od 3 milijarde dolara, nakon čega su ih mnogi otpisali. Ipak, servis je i dalje vrlo popularan i omiljen od strane korisnika starosti od 18 do 29 godina koji na dan podele i do 400 fotografija.

28) Met Mulenveg (29)
Softver za "Open-Source" veb stranice osmislio je Met Mulenveg kada je još bio student na fakultetu i nazvao ga "WordPress". Danas je ovo jedan od najčešće korišćenih sistema na Internetu.

29) Kevin Sistrom (29)
Za samo tri godine, njegov “Instagram” izrastao je u jednu od najpopularnijih aplikacija za razmenu i objavljivanje fotografija, a nedavno je i kupljen od najpopularnije društvene mreže – Fejsbuka.

30) Nejt Vajner (29)
‘Pocket’ aplikacija, koja danas broji i do 10 miliona korisnika širom sveta, obavezna je aplikacija 21. veka za sve ljubitelje čitanja. Aplikacija omogućava najbolju uslugu za sve one koji žele da sačuvaju određen sadržaj na više platformi i pročitaju ga kasnije na bilo kom uređaju ili platformi.

Izvor: B92
Foto: Morguefile

Pogledajte još