Porodilje hrane kao zatvorenike: Za doručak hleb

Večernje novosti prenose da su dva parčeta belog hleba sa malo kisele pavlake dodeljeni porodiljama u novosadskom porodilištu „Betanija“. Viršlu uz beli hleb serviralo je beogradsko porodilište „Dragiša Mišović“. Pola parčeta salame sa belim hlebom - u niškom porodilištu, a u „Višegradskoj“ u Beogradu su uz hleb porodilje dobile margarin i med.

"Kakvog kvaliteta može biti mleko kojim dojimo bebe, ako smo jele viršle i hleb, sve puno aditiva. Ovo je sramota. Gde su voće i povrće”, komentarisale su majke ispod fotografije doručka.

Iako su u svim porodilištima koje su Novosti pozvale rekli da se jelovnik pravi u skladu sa materijalnim mogućnostima, tvrde i da se strogo vodi računa da u njemu budu proteini, ugljeni hidrati, voće i povrće.


 
"Istu hranu jedu i dežurni lekari u porodilištu. Za ručak se dobija supa, povrće, meso, a ima i sezonskog voća"
  kaže za Novosti dr Dragan Stajić, upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo Vojvodine, znane kao „Betanija“.

 Jelovnik prave nutricionisti, a hrana se sprema u centralnoj kuhinji. Posebnu hranu dobijaju žene koje su porođene carskim rezom, a posebnu dijabetičari, kažu sagovornici Novosti.

TREBA JESTI PILETINU, SUPE, POVRĆE...
Nutricionista Branka Mirković kaže da dobar jelovnik za porodilje mora da sadrži: krompir pire na puteru, barenu piletinu, supe, variva od povrća (ali ne ono koje nadima) i mnogo tečnosti. Uz to, sveže voće i povrće, kao i mnogo mlečnih proizvoda

. Poznati nutricionista Branka Mirković, za „Novosti“ kaže da nema opravdanja što se porodiljama daju suhomesnati proizvodi.

 
"Parametar treba da budu bebe. Dakle, ono što se daje bebama, to mora i porodiljama, jer im od ishrane zavisi kakvo će biti mleko. Suhomesnati proizvodi su puni hemije i nedopustivi u ishrani za žene koje doje. Nije sve do materijalnih uslova. Mogu umesto viršle dati kačamak, bareno jaje, mladi sir, malo sveže paprike, šargarepu"
,  kaže Mirkovićeva. 


Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.