Izložba gljiva

Sve zastupljenija namirnica na trpezi modernog čoveka, glavni sastojak u receptima tipa "jesti zdravo i mršaviti", jednom rečju pečurke ili gljive - sigurno osvajaju srpsko tržište

Šampinjoni, vrganj, bela pupavka, crna lisičarka, mrtvački prsti, amanita muscara, samo su neke od vrsta pečuraka koje su bile izložene na velikoj beogradskoj izložbi gljiva. U organizaciji Asocijacije gljivara Srbije, tema izložbe bila je upotreba gljiva u ishrani. I zaista, proscečnom čoveku teško je da poveruju šta sve može da se spremi od gljiva. Zamislite čaj od pečuraka, ajvar od rujnica, ulje aromatizovano vrgnjem, sos od gljiva, slatko od pečuraka i sve bez konzervansa ...

Srbija kako smo čuli do uzgajivača, ima odlične uslove za proizvodnju pečuraka, a jedino na čemu treba više da se radi je plasman gljiva na inostrano tržište i edukacija stanovništva.

Na otprilike 100 vrsta pečuraka njih oko 20 je otrovno, neke vrste kao na primer šampinjon, koji se najviše koristi u ishrani, i belu pupavku, koja spada u jedne od najotrovnijih vrsta gljiva, veoma je teško razlikovati, rekao nam je specijalista mikrobiolog i potpredsednik Asocijacije gljivara Oliver Radanović.
 
Ima raznih vrsta pečuraka, a ganoderma lucidum se smatra pomoćnim lekovitim sredstvom koje je siguran lek u prevenciji kancerogenih oboljenja, ima dosta i otrovnica ali i halucinogenih gljiva, isrpičao nam je Radanović.

Najcenjenija vrsta pečuraka kod nas je beli tartuf - 100 grama ove gljive staje više od 2.000 evra. Ova vrsta ima specifičnu aromu, koja je najsličnija belom luku. Ali, samo slična. Izvozi se u sve evropske države ( prednjače Italija, Španija, Francuska). Beli tartuf se skuplja uz pomoć pasa, a smatra se i afrodizijakom, ispričao nam je Radanović.

Prema njegovim tvrdnjama, gljive su sve zastupljenije na stolu prosečnog građana, nisu skupe i jela koja se prave od njih nisu suviše zahtevna. Zdrav i pikantan namaz, možete lako napraviti od samo 100 grama najobičnijeg krem sira i dve kašike vrgnja u prahu. Prema receptu gljivara, prah od vrgnja se pomeša sa kremom i ostavi da odstoji 24 sata, rezultat je veoma ulusno jelo koje će zadovoljiti i najprobirljivije nepce.

I za kraj - ne dajte se zavesti, što je neka gljiva prijemčljivija za oko, to je otrovnija. Drečavo crvena boja i žute pegice sigurno ne garantuju kvalitet.

Danijela Tadić

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.