Svi bismo popadali na maloj maturi

"Večni grad? Jao, to mi je poznato. Znam sigurno. Evo, na vrh mi je jezika. To je Pariz! Ne, ne, pogrešio sam. Venecija! Venecija je Večni grad", zadovoljno je odgovorio osamnaestogodišnji Stefan, siguran da je pogodio.

Njegov drug Mladen (18) odmah je krenuo da ga ispravi.
"Ma kakva Venecija, je l’ si lud? To je Pariz", dodao je kao iz topa.

Odgovaranje na elementarna pitanja iz srpskog jezika, matematike, geografije, istorije, biologije i hemije, ispitanike "24 sata" veoma je zabavilo, iako skoro ni na jedno nisu znali da odgovore tačno. Što su veće nebuloze davali kao odgovore, više su se smejali i čekali da čuju još.

"Koje ćelije su odgovorne za imunitet? Paaaa.... Telesne. To su uostalom i jedine za koje znam", poručila nam je učenica jedne beogradske gimnazije i nakon toga prasnula u smeh.

Nijednog ispitanika isto tako nije bilo sramota ako nije znao da pomnoži osam i devet.

"Pedeset i šest, je l’ tako", upitala je devetnaestogodišnja studentkinja koju smo zatekli na Trgu u centru Beograda.

“Stani, razmisli”
, rekli su joj reporteri u želji da joj pruže još jednu priliku, ali ona je ostala pri svojoj računici.

Kod pitanja iz istorije nisu želeli da kalkulišu. Od osmoro anketiranih, svega dvoje je znalo da je Dušanov zakonik prvi pravni akt u Srba. Petoro njih odmah je priznalo da nema ni ideju šta bi to moglo da bude, a jedan je bio siguran da je prvi pravni akt u dugoj srpskoj istoriji - Sretenjski ustav.

Iako su se kod ovog pitanja uzdržali patriotskih komentara, na pitanje sa kojih osam država se graniči Srbija, neki ispitanici iskazali su istinsko rodoljublje.

"Graniči se sa Republikom Srpskom, jer ja ne priznajem Bosnu, zatim sa Kosovom... ", patriotski je nastavio niz devetnaestogodišnji student.

I tako smo, uz niz “zanimljivih” odgovora, neslavno završili ovu anketu. Ocena - jedan, prognoza - loša. A posle neka kažu da mala matura nije bauk za osmake. Njih smo ovoga puta poštedeli testiranja.

PITANJA
1. Kada nekome kažeš izvini, ti si se njemu ... ?
2. Kom gradu pripada naziv “večni grad”?
3. Koji je prvi pravni akt u Srba?
4. Koliko je osam puta devet?
5. Kako se zovu ćelije odgovorne za imunitet?
6. Sa kojih osam država se graniči Srbija?
7. Koji je prvi Njutnov zakon?
8. Koliko atom kiseonika ima elektrona?
9. Ja bih, ti bi, a mi ... ?
10. Koliko je procenata jedna petina?
REŠENJA
1. Izvinio/la 2. Rim 3. Dušanov zakonik 4. 72 5. Leukociti (bela krvna zrnca) 6. Crna Gora, BiH, Hrvatska, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Makedonija, Albanija 7. Zakon inercije 8. šest 9. bismo 10. 20 procenata

Izvor: 24 sata
Foto: Beta - Dragan Gojić

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.