Kako da budete zdraviji ako već ne možete bez cigareta

Ishrana

"Pušači bi najviše morali da konzumiraju voće i povrće. Ne bi trebalo da u ishrani koriste so, dozvoljena je samo morska, ali u veoma maloj količini. Umesto toga mogu da stave malo vegete u jela. Jedino sirće koje mogu da koriste u salatama je balzamiko. Obroci bi trebalo da budu bogati vitaminima, pa se tako preporučuje salata od cvekle i šargarepe prelivena samo limunovim sokom ili sveža karfiol salata u kojoj se na iscepkane cvetove karfiola stavi malo balzamiko sirćeta i kašika šećera i vegete, jer je u sirovom stanju bogat vitaminima".

Prema njenim rečima, trebalo bi da se jedu i brokoli zbog vitamina K.

"On se jede samo sa malo maslinovog ulja bez sirćeta i soli. Sve to mogu da kombinuju sa ribom i zdravim mesom: piletinom, ćuretinom i teletinom. Crvena mesa se nikako ne preporučuju. Doručak pušača trebalo bi da bude ovsena kaša koja se jede sa mlekom, ali se u nju ne sme dodavati so, niti šećer", kaže Gordana Đorđević, strukovni nutricionista dijetetičar.

Čišćenje pluća
Ako pušite cigaretu za cigaretom, pluća će vam biti zapušena. Napravite pauzu između dve cigarete. Naučite neke vežbe disanja, na primer one koje se rade na jogi ili tokom meditacije. Tako ćete ojačati pluća i njihov kapacitet. Pravite inhalacije sa eukaliptusom.

Sok od banane

Banane sadrže gotovo sve poznate vitamine i minerale koji su potrebni telu, a neka istraživanja pokazuju da umanjuju posledice pušenja. Bolje popiti čašu soka od banane, nego kafu ili energetske napitke. Odlične su i za osobe sa srčanim problemima povezanim s negativnim emocijama, jer kontrolišu nivo holesterola, a imaju visok nivo kalijuma.

Vežbanje
Trčanje povećava kapacitet pluća, pa će svaka spoljna aktivnost pomoći da se pročistite. Takođe, u poslednjih 19 studija je dokazano da vežbanje smanjuje potrebu za nikotinom kod pušača. Ipak, nije poznato da li to utiče na uspešnost ostavljanja cigareta.

“Sigurno je da vežbanje donosi kratkotrajnu korist u smislu da neposredno posle rekreacije nećete poželeti da zapalite cigaretu. Zato je svaka fizička aktivnost preporučljiva”, kaže dr Edrijan Tejlor sa univerziteta u Ekseteru.

Izvor: 24 sata
Foto. Morguefile

Pogledajte još