Stevo Karapandža: Ne sviđa mi se imidž Džejmija Olivera

Ne sviđa mi se imidž Džejmija Olivera – prljavi nokti i daska, neuredna kuhinja, teatralno bacanje začina, to što nema čestit kuvarski nož.

Kao pionir kulinarskih emisija u bivšoj Jugoslaviji kako komentarišete poplavu kulinarskih emisija i TV kanala na kojima se čak 24 sata emituje program o kuvanju?

Koje vas jelo asocira na detinjstvo?

Sve bih dao za bakin specijalitet od pasulja i kiselog kupusa. Sećam se kako bi deda samleo kukuruzno brašno i još dok je onako toplo skuvao bi palentu, a baka bi preko prelila hladan kupus ili pasulj koji je ostao od juče. Najviše sam voleo „grebu“ – ono zakorelo što ostane od palente na zidovima šerpe, pa se ubaci malo šećera i nalije mleka i kašikom pogrebe. Danas nema takvih ukusa, uglavnom se sve svede na instant palentu za dva minuta.

Kada sam počinjao da učim za kuvara, mnogi su mi se smejali jer je to bio ženski posao. Danas se muškarcu daje poen više ako ume da kuva, i to više nije sramota. Ima dobrih kulinarskih emisija, moram da pohvalim lepog Brku, čija su jela jednostavna za pripremu. Ne sviđa mi se kada kuvar uzme šaku začina pa teatralno baci u jelo. To je lepo za kameru, ali domaćice treba da znaju da tako mogu da upropaste jelo.

Pročitajte i Stevo Karapandža: Najpoznatiji kuvar bivše Juge

Danas svake novine imaju rubriku sa receptima, mnoge domaćice recepte traže na internetu

Po novinama ima svašta, te rubrike uglavnom uređuju novinari i prepisuju neproverene i neupotrebljive recepte sa svakakvih sajtova. Domaćicama savetujem da se drže beležnica svojih majki i baka ili kuvarskih priručnika iza kojih stoje dokazani kulinarski majstori, priča Karapandža za „Naše novine”.

U Srbiji se nedavno pojavila knjiga recepata Džejmija Olivera „Sve za 15 minuta”. Šta mislite o njegovom pristupu kuvanju?

Ne pitajte me za Džejmija Olivera! Ne mogu reći da ga ne cenim, verovatno je dobar kuvar, ali iza njega stoji cela mašinerija. Ne sviđaju mi se njegovi prljavi nokti, neuredna kuhinja i prljava daska, to što nema čestit kuvarski nož. S druge strane, danas nije nemoguće napraviti ukusno i zdravo jelo za 15 minuta. I ja sam dao nekoliko takvih recepata. Nažalost, prošla su vremena kada je moja baka od ranog jutra počinjala da sprema ručak i da ga kuva do podne.

Dnevno.rs

Pogledajte još