U Zrenjaninu pacijenti trpe zbog manjka lekara

Zrenjaninskoj bolnici nedostaje 28 lekara i 60 sestara, kažu rukovodioci. Stanje nije bolje ni u domovima zdravlja gde zdravstveni radnici prebacuju norme, a gužve su ipak velike. U ovim ustanovama očekuju više sluha od nadležnog ministarstva jer je ono protiv novog zapošljavanja. U gradskom veću kažu da bi bilo para za lekare da nije prevelik broj nemedicinskog osoblja, piše Politika.

U zrenjaninskoj bolnici „Đorđe Joanović“ specijalista na internom odeljenju ima nedeljni normativ od 30 pacijenata, a pregleda 56. Sa istim normativom i u istom periodu neurolog obavi 59 pregleda.

– U ovim službama i drugima koje su jedine u Srednjobanatskom okrugu fali pola lekara. Izražen je nedostatak dermatologa, ortopeda, psihijatara, urologa, hirurga. Oftalmolozi prebacuju normu i po dva i po puta. Nešto manje su opterećeni pedijatri, jer u gradu postoji dečiji dispanzer – kaže dr Gordana Kozlovački, direktorka zrenjaninske bolnice. Ona naglašava da to stanje nije dobro ni za pacijente ni za zdravstveno osoblje, pa očekuje više razumevanja od Ministarstva zdravlja jer je za svako novo zapošljavanje potrebna saglasnost.

Restriktivna kadrovska politika stvara probleme i Domu zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ kao primarnom delu zrenjaninske zdravstvene zaštite.

– Ministarstvo ne dozvoljava ni da zamenimo lekara koji ode na specijalizaciju, odnosno na trudničko bolovanje i da na njegovo mesto privremeno zaposlimo drugog. Ne možemo da primimo novog radnika ni kada neko od lekara ode u penziju dok god se uklapamo u normative koji nisu prilagođeni stanju na terenu – kaže dr Biljana Papić, direktorka Doma zdravlja.

U srednjem Banatu na deset hiljada građana ima 19 lekara. U ostalim delovima Srbije isti broj građana leči i do 28 lekara. Ovde je zbog specifičnog načina života i ishrane veći broj obolelih od šećerne bolesti i povećanih masnoća u krvi, skoro svaki drugi odrasli stanovnik ima povišen krvni pritisak, a sve to uzrokuje niz drugih bolesti. Iz toga proizilazi da bi broj lekara ovde trebalo da bude veći a ne manji.

Dr Boban Đukanović, zadužen za zdravstvenu zaštitu u gradskom veću, kaže da nije sporno da nam treba više lekara.

– Zbog teške materijalne situacije ovaj problem može da se reši samo ako se otpusti višak nemedicinskog osoblja, koji je u Zrenjaninu veoma izražen. Ako budemo manje trošili u te svrhe, više će nam ostati za zapošljavanje lekara. U tome je suština – tvrdi Đukanović.

Da su nemedicinske službe prebukirane i da bi trebalo da se smanji broj administrativnih radnika priznaju i u zrenjaninskoj bolnici.

Prema kretanjima u ovdašnjem zdravstvu, uskoro bi se moglo dogoditi da lekara neće biti dovoljno ako ih budu i tražili. Dom zdravlja je nedavno tražio nekoliko lekara, ali se iz grada niko nije javio na konkurs, već su prijave stizale sa juga Srbije. Ovde na tržištu rada posao čeka sedam lekara, ali oni, izgleda, ne žele da rade na periferiji već samo u bolnici.

Interesantno je iskustvo koje smo ove godine imali sa potražnjom medicinskih radnika koji su zainteresovani da rade u Nemačkoj. Tražena su nezaposlena lica sa završenom srednjom medicinskom školom opšteg smera i sa određenim znanjem nemačkog jezika. Na konkurs se prijavio 21 medicinski radnik, a uslove je ispunjavalo samo sedam. U celoj Srbiji se prijavilo oko 1.000 kandidata, uslove je ispunjavalo 539, a selekciju je prošlo manje od 100.

Izvor: B92

Pogledajte još