Tajm: Papa Franjo ličnost godine (VIDEO)

Argentinac Horhe Bergoljo (76) je skromna osoba, sposoban administrator i čovek duboke vere.

On je takođe po mnogo čemu prvi: prvi papa van Evrope u savremenoj istoriji, prvi poglavar iz Južne Amerike i prvi jezuita na čelu Rimokatoličke crkve.

Novi papa ujedinjuje razvijeni i nerazvijeni svet, a čuven je po svojoj jednostavnosti i zalaganju za siromašne.

"On je uzeo ime skromnog svetitelja, a zatim pozvao crkvu da bude isceliteljska. Prvi neevropski papa u 1.200 godina je spreman da preobrati mesto gde su potrebni vekovi da se vide promene", naveli su urednici Tajma.

Urednici Tajma su prošle godine po drugi put izabrali američkog predsednika Baraka Obamu za Ličnost godine kao "arhitektu nove Amerike". Obama je, odmah nakon izbora za predsednika SAD, poneo titulu Ličnosti godine 2008.

(old_image)
Urednici Tajma su 2011. godine izabrali "Demonstranta", odnosno pojedince koji su učestvovali u demonstracijama širom sveta. Titulu Ličnosti godine do sada su poneli i Mark Zakerberg, Vladimir Putin, Bono, Džordž Buš, Bil Klinton, Džimi Karter. Titulu za 1972. godinu delili su tadašnji predsednik SAD Ričard Nikson i državni sekretar Henri Kisindžer.

Nagrada koja je ranije nosila naziv Čovek godine, ustanovljena je 1927. Među dosadašnjim dobitnicima su i Hitler 1938. i Staljin koji je dva puta poneo tu titulu - 1939. i 1942.

Tajm je 31. decembra 1999. proglasio Alberta Ajnštajna za Ličnost veka, a među kandidatima su bili Frenklin Ruzvelt i Mahatma Gandi. Ruzvelt je inače jedina ličnost koja je tri puta ponela tu titulu 1932, 1934. i 1941.

http://poy.time.com/2013/12/11/pope-francis-the-choice/


Blic

Foto: Gregorio Borgia / AP

Pogledajte još