EU sumnjiči Crnu Goru za uništavanje ženskih fetusa

Primećeno je da se u Crnoj Gori rađa skoro 110 dečaka na 100 devojčica

- Tačna je informacija da je Savjet Evrope tražio informaciju od Crne Gore o prenatalnom odabiru pola jer su istraživanja populacionog fonda UN pokazala da se u nekim evropskim zemljama vrši prenatalna selekcija pola fetusa u korist muške populacije. Prema tom istraživanju Crna Gora je uz Albaniju, Azerbejdžan, Jermeniju, zemlja sa najvećim debalansom među decom muškog i ženskog pola - potvrdio je Radiju Slobodna Evropa pomoćnik ministra zdravlja Mensud Grbović.

Statistika ukazuje da se u Crnoj Gori rađa 100 devojčica na 110 dečaka, dok je prirodni prosek 100 naprema 102-104.

Iako su podaci dobijeni još 2011. godine, nadležni na sporne brojke reaguju tek nakon nedavnog upozorenja Saveta Evrope i na zahtev te organizacije da predloži mere na suzbijanju poremećenog odnosa u broju novorođenih dečaka i devojčica.

Ministarstvo zdravlja je odgovorilo merom nazora svih zdravstvenih ustanova u zemlji koje se bave genetičkom dijagnostikom i lečenjem neplodnosti.

- To je desetak koraka koje smo mi preduzeli i koji su vrlo praktični i imaju za cilj da se stavi pod kontrolu prenatalni odabir pola i to pokazuju i brojevi. Ne kažemo da je bila zloupotreba, ne kažemo da je to u Crnoj Gori, ne kažemo da je to u nekoj zemlji van Crne Gore, samo govorimo o činjenici da se u Crnoj Gori rađa skoro 110 dečaka na 100 devojčica i to je uočeno. Nakon sprovedenih mera možemo zaključiti da nema aktivnosti koje su usmerene ka ranom odabiru pola. Da li se to može uraditi negde van Crne Gore - to je druga stvar - reči su pomoćnika ministra Grbovića.

"Višak" dečaka pri rođenju kasnije se neutrališe zbog veće smrtnosti muške dece. Međutim, kada je broj dečaka nesrazmerno veći od broja devojčica, demografska struktura se drastično remeti.

Stručnjaci upozoravaju da zemljama sa nesrazmerno većim brojem muškaraca nego žena muškarci imaju problem da nađu partnerke i ožene se, dok nasilje nad ženama raste.

Izvor: Blic

Pogledajte još