fbpx

Pošast Srbije: Na sintetičke droge se troši 36 puta više nego na heroin

"U Srbiji se godišnje samo na heroin i sintetičke droge potroši oko 185 miliona evra. Oko pola tone heroina godišnje završi na ulicama, a za trgovinu sintetičkim drogama, koja je u izuzetnoj ekspanziji, izdvaja se oko 180 miliona evra godišnje" kažu za „Blic” u Međunarodnom odboru za kontrolu narkotika u Beču.

Međunarodni odbor, koji se nalazi u zgradi UN, odgovorio je na pitanja „Blica” o zastupljenosti droge na ulicama u Srbiji, kao i pravoj količini koju policija ne uspe da zapleni na graničnim prelazima.

"Naša procena je da oko 350 tona samo heroina godišnje prođe kroz Srbiju. Količina je tolika zbog lokacije zemlje koja se nalazi na svim putevima droge, koja iz Turske, Albanije i Avganistana dolazi u zapadnu Evropu" kažu u Međunarodnom odboru.

Prema njihovim evidencijama, u Srbiji ima oko 150.000 registrovanih korisnika droge.

"Od ove količine heroina koja prođe kroz Srbiju, na ulicama se proda oko pola tone godišnje. To je količina droge koja ostaje u zemlji, od koje se deo kasnije proda, jedan deo biva zaplenjen u racijama, a jedan deo se prenosi i prodaje u BiH i Crnu Goru" kažu u Odboru.

Kada je reč o sintetičkim drogama, one u Srbiju stižu iz Poljske, Holandije i Ukrajine. U Srbiji se za ove droge, prema procenama, godišnje potroši oko 180 miliona evra.

"Ova droga se mnogo lakše švercuje od ostalih i ima mnogo jače efekte, ali uz manju cenu, pa je lako dostupna mladima. Zbog toga je u porastu prodaja svih hemijski proizvedenih droga" dodaju u ovoj međunarodnoj instituciji.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.