Prvi test hrane iz uvoza - uspešan

BEOGRAD, 20. jula 2009. (Beta) - Prva provera ispravnosti uvoznih prehrambenih proizvoda, koje su uradili Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa Nacionalnom organizacijom potrošača Srbije (NOPS) pokazala je da su svi uzorci bezbedni za upotrebu, saopštio je u ponedeljak NOPS.

Ispitivanje 22 uzorka uvoznih proizvoda biljnog i životinjskog porekla, obavljeno 8. jula u velikim trgovinama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, a ispitivanjem je utvrđeno da uzorci odgovaraju svim važećim propisima, navodi se u saopštenju NOPS-a.

Kako je precizirano, ispitivanje su, prema standardnoj metodologiji, obavili ovlašćeni inspektori Ministarstva poljoprivrede uz prisustvo predstavnika NOPS-a, a hemijsku, mikrobiološku i analizu kvaliteta uradila je SP laboratorija iz Bečeja.

Ispitivana je ispravnost uvoznih čokolada, vina, sireva i prerađevina od mesa. Iz NOPS-a navode da je ispitivanje pokazalo dobro funkcionisanje ulazne kontrole kvaliteta kod prehrambenih proizvoda na osnovu primene novih zakonskih odredbi sadržanih u Zakonu o bezbednosti hrane.

Pogledajte još