Nedopustivo: Zatvorenicima otkriju rak posle dve godine

Od početka prvih simptoma tumora kože do upućivanja na operaciju zatvorenika M. V., iz niškog zatvora, prošlo je više od dve godine, što je nedopustivo dug period. Ovo je jedan od primera koji u izveštaju navodi niški Centar za ljudska prava.

Istraživanje pritužbi osuđenika kazneno-popravnih zavoda u Nišu, Sremskoj Mitrovici, Požarevcu i beogradskoj Padinskoj skeli na propuste u lečenju obavili su proteklih dana. Ustanovili su da zatvorski lekari u najvećim zatvorima u Srbiji u većini slučajeva nisu osuđenike podvrgli dijagnostičkim metodama, niti su im omogućili neophodne specijalističke preglede.

A čak petini osuđenika, prema njihovim pritužbama, nisu obezbedili ni adekvatnu terapiju.

Lidija Vučković, koordinatorka niškog Centra, kaže da su proteklih godinu dana pratili tok lečenja i ispitivali osnovanost 19 pritužbi iz četiri zatvora.

Ustanovili su da je samo u tri slučaja osuđenicima blagovremeno postavljena dijagnoza i data terapija.

"Kod osmoro osuđenika primenjene su dijagnostičke procedure, ali posle toga u pet slučajeva nije primenjena terapija"
, navodi se u istraživanju Centra.

"U dva slučaja terapija nije primenjena, jer zdravstvena služba zavoda nije imala lekove, ali, uprkos tome, porodice osuđenika nisu upoznate sa mogućnošću da same nabave lek"
.

Posle monitoringa, Centar je preporučio zatvorskim zdravstvenim službama da u svakodnevnom radu strogo poštuju procedure za postavljanje dijagnoze i sprovođenje terapije. Potrebno je da se osuđenici upućuju kod lekara drugih specijalnosti ukoliko je to neophodno, kao i da redovno obezbeđuju lekove.

Sindrom

Zabeležen je i slučaj „vijetnamskog sindroma“. Za jednog zatvorenika konstatovano je da ima ozbiljnu psihijatrijsku bolest „koja nije prepoznata, što je za posledicu imalo višestruke pokušaje samoubistva“.

Izvor: Novosti

Pogledajte još