Demonstranti isključili struju i vodu zgradi vlade u Bangkoku

Premijerka Jingluk Šinavatra, kao ni vladini službenici, danas nisu bili u zgradi vlade pred koju je došlo nekoliko stotina demonstranata da bi primorala policiju da izadje.

Premijerka je u sredu otputovala u svoje rodno mesto Čiang Maj na severu zemlje gde su je njene pristalice dočekale na aerodromu. Ona je ranije izjavila da neće podneti ostavku pre izbora koji su zakazani za 2. februar, uprkos zahtevima opozicije da se već sada povuče sa čela vlade.

Najnoviji protesti su počeli prošlog meseca kada je premijerkina stranka pokušala da uvede zakon kojim bi njenom bratu i bivšem premijeru Taksinu Šinavatri bila data amnestija od dosadašnjih presuda i daljeg krivičnog gonjenja.

Demonstrante nije umirilo raspisivanje novih izbora jer ocenjuju da ne mogu pobediti zbog korupcije. Partije koje su saveznici Taksina Šinavatre pobedjivale su opozicionu Demokratsku stranku, koja je stala na stranu demonstranata, na svakim izborima od 2001. godine.

Kralj Bumibol Aduliadej dekretom je zakazao izbore za 2. februar i imenovao Jingluk za privremenog premijera do tada.

Taksin Šinavatra, koji se obogatio zahvaljujući telekomunikacijama, svrgnut je u vojnom puču 2006. koji je izneo na videlo dublji sukob izmedju tajlandske elite i pretežno urbane srednje klase s jedne strane i Taksinove baze moći u ruralnim predelima.

Toj bazi je išla na ruku njegova populistička politika kojom je hteo da pridobije podršku siromašnog ruralnog stanovništva.

Od tada se dve strane bore za vlast i povremeno izbija nasilje. Od kada su prošlog meseca izbili najnoviji sukobi najmanje pet ljudi je poginulo, a 289 povredjeno.

Foto: Beta/AP Photo/Wason Wanichakorn
Izvor: Blic

Pogledajte još