Slika mladih u Srbiji: Rizikuju u seksu i skloni su nasilju

Istraživanje u kojem je učestvovalo 1.000 učenika trećeg razreda u 40 srednjih škola iz Srbije, pokazuje da mladi najveći deo slobodnog vremena provode na internetu.

Više od polovine mladih kaže da su bili suočeni sa stresnom situacijom, bilo da je to smrt roditelja ili gubitak posla jednog od roditelja.

"Mladi stupaju u seksualne odnose sa 16 godina, a polovina ispitanih je izjavila da je u protekloj godini imala barem jedan seksualni odnos bez zaštite", rekla je na konferenciji za novinare izvršna direktorka centra Mia Popić.

Svaki deseti ispitanik je pušač, 14 odsto je uzelo barem jedan narkotik u poslednjih godinu dana, a barem jednom u istom periodu napilo se 49 odsto učenika.

Gotovo polovina ispitanika stalno brine o nečemu, a kritičnost prema drugima i nepoverljivost su najčešća stanja mladih.

Prema istraživanju, 27 odsto srednjoškolaca izvršilo je neki oblik nasilničkog ponašanja, najčešće učestvovanje u tučama, a svaki četvrti učenik bio je žrvta nasilja.

Sedam odsto razmišlja o samoubistvu, a istraživanje je pokazalo vezu između aktivnog bavljenja sportom i boljeg psihosocijalnog funkcionisanja.

Izvor: Beta
Foto: Beta - Dragan Gojić

Pogledajte još