Vrhovni sud Rusije: Preispitati okrivljujuće presude za "Pusi rajot"

Vrhovni sud je to saopštio samo tri meseca pre nego što Marija Aljohina i Nadežda Tolokonikova, koje su stavljene iza rešetaka 2012. godine, treba da budu puštene iz zatvora, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Presude protiv Aljohine i Tolokonikove nisu uključile dokaz da su one bile motivisane mržnjom prema nekoj društvenoj grupi, a u donošenju tih presuda ignorisan je njihov status majki male dece, zaključio je Vrhovni sud.

Aljohina i Tolokonikova izdržavaju kazne u odvojenim kaznenim kolonijama kilometrima istočno od Moskve.

U avgustu 2012. godine, one su osuđene za "huliganstvo motivisano verskom mržnjom" pošto su izvele protestnu pesmu protiv Kremlja u moskovskom Hramu Hrista Spasitelja.

Treća demonstrantkinja, Jekaterina Samucevič osuđena je na istu zatvorsku kaznu, ali je puštena na slobodu nakon što je u oktobru prošle godine uložila žalbu na presudu.

Njoj je obustavljeno izdržavanje kazne pošto nije izvela protestnu pesmu sa drugim dvema članicama pank grupe, čije reči osuđuju ruskog predsednika Vladimira Putina.

Putin je u ponedeljak uputio parlamentu predlog zakona o amnestiji koji bi, prema ruskim medijima, mogao da dovede do oslobađanja članica grupe "Pusi rajot" i 30 demonstranata iz globalne ekološke organizacije "Grinpis" koji trenutno u Rusiji čekaju početak suđenja za huliganstvo, a pušteni su iz pritvora uz kauciju.


Blic

Foto: Beta-AP

Pogledajte još