Tri taktike da smršate uprkos obilnim prazničnim obrocima

Navodimo vam nekoliko saveta kako možete da uživate u praznicima i da smršate. Uz ove taktike ne samo da se nećete ugojiti, već ćete i izgubiti nekoliko kilograma. Dakle, ako tokom praznika ne želite da se ugojite, potrebna vam je dobra strategija i plan od kojeg nikako ne smete da odustanete. Usvojite ovih nekoliko vrlo jednostavnih taktika i uživajte. I uvek imajte na umu da je umerenost ključ svega...

Taktika broj 1: Ugljene hidrate jedite pre podne

(old_image)

Uprkos tome što većina dijeta predlaže da izbegavate ugljene hidrate, oni nisu neprijatelj i ne morate ih u potpunosti izbaciti sa svog jelovnika. Naravno, ako želite da smršate, vaša ishrana ne bi smela da se bazira na ugljenim hidratima, ali to ne znači da uopšte ne smete da ih jedete. Stručnjaci smatraju da možete da jedete ugljene hidrate, ako pripazite u koje doba dana ih unosite i u kojim količinama. Ugljene hidrate je najbolje unositi pre podne jer ćete na taj način imati dovoljno vremena da ih sagorite tokom dana, a isto tako osiguraće vam potrebnu energiju. Osobama koje žele da izgube na težini nutricionisti predlažu da doručak bude najveći obrok u danu i on može uključivati ugljene hidrate. Ostali obroci tokom dana bi trebalo da budu manji i ne bi smeli da sadrže ugljene hidrate.

Dakle, ugljeni hidrati nisu neprijatelji vitke linije, važno je samo da razlikujete dobre od loših. Loši su oni koji izazivaju veliki porast šećera u krvi, poput krompira, belog hleba, belog pirinča i drugih prerađenih namirnica. Dobri su oni koji imaju nizak glikemijski indeks, a to su voće, povrće, mahunarke i celovite žitarice.

Taktika broj 2: Svi obroci osim večere neka budu bazirani na veganskoj ishrani

(old_image)

Stroga veganska ishrana je teška odluka i retki su oni koji su dovoljno uporni i dosledni da bi prihvatili veganstvo kao način života. Međutim, da li ste ikada razmišljali o tome da budete vegan pre večere? Dakle, većina vaših obroka bazirana je na veganskoj ishrani, a za večeru možete da jedete i meso.

Zapravo je reč o fleksitarijanstvu. Fleksitarijanci su osobe koje uglavnom jedu hranu biljnog porekla, ali povremeno jedu i mesu. Taj pojam je nastao pre više od deset godina, a pre nekoliko godina objavljena je i knjiga pod nazivom: "Fleksitarijanska dijete: Pretežno vegetarijanski način gubitka suvišnih kilograma, poboljšanja zdravlja, prevencije bolesti i produženje života", autorike Don Džekson Blatner, koja tvrdi da ne treba u potpunosti da se odreknemo mesa da bi uživali u zdravstvenim prednostima vegetarijanstva.

Kod ovog režima ishrane je najbolje to što nema strogih pravila i restrikcija. Savetuje se da tokom dana jedete zdravu i uravnoteženu hranu baziranu na voću, povrću i žitaricama za doručak i ručak, a nakon 18 sati u svoj jelovnik možete uključiti i meso. Uz ovakav način ishrane nećete se osećati ograničeno i moći ćete da jedete svoju omiljenu hranu koja uključuje meso, jaja i mlečne proizvode, ali u umerenim količinama. Meso jedite samo onda kad osetite da ga vaše telo zaista i traži. Jednom kad izbacite meso i mlečne proizvode iz većine svojih obroka, time ćete smanjiti i unesenu količina kalorija i masti. Ipak, budite oprezni jer i veganska ishrana može da bude nezdrava ako uključuje prženo povrće ili brzu hranu. Umesto toga, birajte neprerađene namirnice s puno vlakana i proteina koje će vašem organizmu osigurati dovoljno hranjivih materija.

Taktika broj 3: Pravilo 80/20

(old_image)

Pravilo 80/20 se ne odnosi na dijetu, to je životna filozofija koju bi trebao da usvoji svako ko želi da održi zdravu telesnu težinu. Dakle, promenite svoj način života i doći ćete do željene kilaže. Ljudi koji su držali stroge dijete oduševili su se ovim pravilom koje ih je naučilo kako da imaju uravnoteženu i umerenu ishranu. Pravilo 80/20 dopušta vam da izlazite i uživate u životu i u obrocima, bez griže savesti.

Stvar je vrlo jednostavna i evo kako funkcioniše: 80 odsto svoga vremena hranite se zdravo, dok u preostalih 20 odsto vremena možete da jedete šta god želite.

Ovo je pravilo postalo vrlo popularno u Holivudu, pogotovu među slavnim osobama. Poznata glumica Džesika Alba zatim slavni supermodel Miranda Ker samo su neke od mnogih koje su usvojile ovakav način života. Imajte male i učestale obroke tokom dana i neka 80 odsto toga čini zdrava hrana. Nemojte odustati i budite dosledni. Umerenost je ključ, rekla je Miranda Ker, koja tvrdi da je ovo pravilo učinilo čuda po pitanju njenog odnosa s hranom.

Izvor: B92

Pogledajte još