Prvi uspešan test bioničke noge koja se pokreće samo mislima

“Sve je prošlo odlično”, na kraju je izjavio. “Prostetska noga je učinila svoj, a ja sam učinio svoj deo.”

Robotska noga je dizajnirana da odgovori na električne impulse iz mišića u tetivama kolena. Kada Vavter pomisli o penjanju uz stepenice, mehanika u nozi se sinhronizuje i napravi pokret. Bionička noga je napravljena od aluminijskih legura i ima oko 4 kilograma, a Vavteru omogućuje da hoda sasvim normalno.

Bioničke ruke su napravile prve korake u prostetskim udovima koje kontroliše um. Međutim, ovaj poduhvat je otišao i jedan korak dalje.

“Testirali smo nogu pod ekstremnim uslovima. Vrlo je malo pacijenata koji će koristiti nogu u budućnosti za penjanje na nebodere. Iz te perspektive, ovaj nastup je bio preko svih očekivanja”, izjavila je Džoana Smit, Predsednica Uprave Rehabilitaconog Instituta.

Ovaj projekat, vredan 8 miliona dolara, finansiran je od strane američkog Ministarstva odbrane, a na njemu su radili istraživači Univerziteta Vanderbilt, Masačusets Tehnološkog Univerziteta, Univerziteta Roud Ajlenda i Univerziteta Nju Brunzvika.

Projekat je još uvek u razvoju, a Vavter će se nakon ovog iskustva vratiti svom dosadašnjem prostetskom pomagalu. Međutim, ostao je optimističan: “U budućnosti, ovo će koristiti i meni, a nadam se i mnogim drugim ljudima.”

Izvor: Pixelizam

Pogledajte još