Šta uništava svaku vezu

Ljubomora nastupa kada osoba oseti da je njoj vredan odnos ugrožen od strane neke druge osobe. Osećaj je to koji može da uništi vezu, ali i biti signal da je vreme da se menjate i preduzmete nešto.

Umesto da dozvolite osećaju da diktira vaš život, kada se pojavi shvatite to kao priliku za rad na sebi i razumevanje strahova koji bude tu emociju.

Ljubomora ne može da se toleriše dugo i često je uzročnik pucanja veza.

Terapeuti često objašnjavaju ljubomoru kao posledicu neke vrste traume u detinjstvu ili kao simptom psihičkog problema. Istina je takođe da ljudi koji imaju problema sa samopouzdanjem se često bore sa osećajem ljubomore zbog straha da će ostati bez oslonca i sami.

Ako imamo loše mišljenje o sebi, ako smo nesigurni, ako ne znamo kako da zadovoljimo svoje emocionalne potrebe oslanjamo se na druge ljude. Šta nam je više pomoći potrebno, više se bojimo da izgubimo ljude koji nam pružaju ono što ne znamo kako da pruže sami sebi.

Šta smo sigurniji u sebe, što imamo bolje mišljenje o sebi to ćemo biti nezavisniji o drugim ljudima u pogledu zadovoljavanja tih potreba, tvrde stručnjaci.

Izvor: Novimagazin
Foto: fanpop.com

Pogledajte još