Srednjoškolci izumeli aplikaciju za pomoć deci sa posebnim potrebama

Učenici trećeg razreda Elektrotehničke škole "Nikola Tesla" napravili su jedinstvenu aplikaciju u Srbiji, ali i u svetu, za osobe sa posebnim potrebama - "Gelp", koja se koristi za android telefone. Osobama koje ne mogu da govore, ona omogućava uspostavljanje komunikacije sa neposrednom okolinom na veoma lak i jednostavan način, izborom sličice sa prethodno snimljenom audio-porukom.

Budući elektroinženjeri Slaviša Blešić, Nikola Zdraveski, Bogdan Todić i Ivan Cumpf, nominovani su za priznanje "Diskobolos" u kategoriji zdravstva, u društvu jakih firmi iz Belgije, Crne Gore i Republike Srpske.

"Želeli smo da napravimo nešto što će pomoći nekome i olakšati mu svakodnevni život", pričaju đaci.

"Stupili smo u kontakt sa defektologom OŠ "Miodrag Matić", koja se jedina u Srbiji bavi obrazovanjem i vaspitanjem lako i umereno retardirane dece obolele od cerebralne paralize. Saznali smo da oni u komunikaciji koriste mnoštvo kartica sa različitim pojmovima, koji označavaju određene reči. Odlučili smo napravimo nešto što će toj deci olakšati svakodnevnu komunikaciju"
.

Od ideje do realizacije trebalo im je nekoliko meseci. A, momci već uveliko rade na novom projektu - 3D štampaču.

Prvo mesto 19 godina zaredom

Učenici ETŠ "Nikola Tesla" dobili su nagradu "Dositeja", koju dodeljuje Fond za mlade talente, za velike uspehe koje postižu njihovi učenici. Naime, u poslednjih 19 godina na republičkim takmičenjima iz stručnih predmeta - elektrotehnike, elektronike i energetske elektronike, "naslednici" Tesle osvajali su prvo mesto.

Ostajali posle časova i učili

ĐACI su pomoć imali u profesorki Jasni Ristić.
"Oni su morali da nauče mnogo toga novog, kako bi uspeli u svojoj zamisli"
, navodi Ristić.
"To im nije bilo nimalo teško. Ostajali su posle časova, učili, a da pritom nisu zapostavili školske obaveze. Za svoj rad osvojili su srebrnu medalju Saveza pronalazača Beograda i zlatnu u Skoplju"
.

Izvor: Novosti
Foto: Morguefile

Pogledajte još