Radulović: Biće jako teška 2014.

"Iduća godina će biti godina reformi u kojoj neće rasti standard građana već će u najboljem slučaju stagnirati", rekao je Radulović na konferenciji za novinare povodom 100 dana rada Ministarstva privrede.

On je istakao da su neophodne reforme preduzeća u restrukturiranju i javnih preduzeća, zatim regulatorna reforma, kao i promene u sistemu socijalne zastite, penzijskom, zdravstvenom i obrazovnom sistemu.

"Te reforme moramo da sprovedemo da bi 2015. imali bolji privredni ambijent koji će dovesti do rasta bez kojeg nema novog zapošljavanja. Ako to ne uradimo životni standard će nastaviti da pada"
, kazao je Radulović.

Za uspeh reformi je važno, kako je ocenio, da se svi suoče sa realnim stanjem i urade ono što je neophodno da bi se omogućilo otvaranje novih radnih mesta, što je cilj Vlade Srbije.

"Sve promene su teške, ljudi se opiru promenama iz straha od nepoznatog. Treba da radimo mnogo kako bi izašli iz situacije u kojoj se nalazimo i da budemo mnogo odgovorniji",
rekao je Radulović.

Ključna mera u 2014. godini biće, po njegovim rečima, poresko rasterećenje privrede.

"Najbolje subvencije privredi su da svi imaju povoljnije uslove poslovanja, umesto da samo neki dobiju podsticaje"
, ocenio je Radulović.

On je podsetio da se zalagao da se odmah počne sa smanjenjem nameta privrede, za šta nije bilo saglasnosti u Vladi. To je, kako je rekao, pored spore reforme javnih preduzeća, jedino što Ministarstvo privrede za 100 dana rada nije uspelo da uradi.

Ukazujući čime je zadovoljan ministar privrede je naveo da su pripremljena četiri ključna zakona za privredu - o privatizaciji, stečaju, radu i planiranju i izgradnji, zatim urađene su "lične karte" preduzeća u restrukturiranju, javnih preduzeća i onih koje čeka privatizacija, a privodi se kraju i reogranizacija agencija u nadležnosti Ministartva privrede.

Radulović nije želeo da ocenjuje svoj rad u prvih 100 dana, ali je rekao da su bile opravdane kritike sindikata da nije bilo dovoljno komunikacije u pripremi planova za preduzeća u restrukturiranju.

Izvor: Beta
Foto: Beta - Milan Obradović

Pogledajte još