Tači: Očekujem da bude postignut dogovor o pravosuđu

Tači je novinarima u Briselu rekao da su ekspertske grupe koje su proteklih dana u Briselu razgovarale na ovu temu dobro obavile posao, tako da sporazum na političkom nivou ne bi trebalo da bude problem.

"Prošle nedelje smo se dogovorili o integrisanju kosovske policijske službe, a danas ćemo se dogovoriti o pravosuđu", rekao je Tači.

Tači je pozvao je delegaciju Srbije da ne usporava stvaranje jedinstvenog sistema carine, policije i pravosuđa na Kosovu i primenu sporazuma.

Kosovski premijer je ocenio da je današnja runda pregovora prekretnica za pozitivnu i evropsku budućnost kako Kosova tako i regiona.

Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton počeo je jutros nešto pre 10 časova.

Eštonova se najpre sastala sa srpskom delegacijom koju predvodi premijer Ivica Dačičh, a na sastanku učestvuje i potpredsednik vlade Aleksandar Vučić.

Nakon razgovora sa predstavnicima Beograda, Eštonova će se sastati sa kosovskim timom koji predvodi premijer Hašim Tači.

Očekuje se da šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton koja posreduje u dijalogu nakon odvojenih susreta sa dvojicom premijera nastavi razgovore u trilateralnom formatu.

Današnja, dvadeseta po redu runda dijaloga je značajna jer će nakon nje Ešton pripremiti izveštaj za Ministarski savet EU, koji će početkom sledće nedelje precizirati datum početka pregovora i usvojiti pregovarački okvir za Srbiju.

IZvor: Beta, B92

Pogledajte još