Pravi Džejms Bond je bio alkoholičar i loš ljubavnik?

U studiji se navodi da je, ako je suditi prema knjigama, Bond toliko pio da su mu se ruke konstantno tresle (otuda promućkan, a ne promešan martini) a zbog količina alkohola koja je ispijao pre zavođenja, sasvim je moguće da mu performanse u krevetu nisu bile na nivou.

Studiju, koju prenosi AFP, napisala su tri britanska lekara koji su pročitali svih 14 knjiga o Džejmsu Bondu koje je napisao Ijan Fleming i beležila kada i šta je glavni lik pio.

Iz studije su isključena dva romana: "Špijun koji me je voleo", jer je napisan u prvom licu, a konobarica koja ima ulogu pripovedača nije pouzdan izvor. Druga isključena knjiga je: “Octopussy and The Living Daylights", kompilacija kratkih priča.

Lekari su tako analizirali 12 romana, odnosno 123,5 dana iz života Džejmsa Bonda. Od toga, svega 36 je bilo bez alkohola i to zbog toga što je bio ili zarobljen ili u bolnici. To ostavlja 87,5 dana tokom kojih je Bond popio 1150 čaša alkohola, odnosno 92 jedinice nedeljno što je četiri puta više od preporučene doze.

"Količina alkohola koju je Džejms Bond konzumirao govori nam da je imao velike šanse da oboli od nekih bolesti vezanih za alkohol i tako prevremeno umre", navodi se u studiji.

"Nivo funkcionisanja opisan u knjigama nije u skladu sa fizičkim, mentalnim pa čak i seksualnim funkcionisanjem nekoga ko je popio toliko alkohola".

Studija se završava otvornom strelicom: "Džejms Bond nije bio u stanju da promeša svoje piće, čak i da je to želeo, zbog alkoholom izazvanog tremensa".

Izvor: B92

Pogledajte još