"Eksplozija" malignih oboljenja iduće godine u Srbiji

On ističe da se u Institutu u Vinči, kod Beograda, još u neadekvatnim uslovima čuva radioaktivni materijal, prikupljen posle bombardovanja.

"Procenjujem da će u Srbiji iduće godine od svih tumora biti 40.000 obolelih i da će umreti oko 22.000 ljudi usled malignih tumora", navodi Čikarić i pojašnjava da se iduće godine navršava takozvani "latentni period", odnosno vreme kada se nakon izloženosti radioaktivnim materijalima, kao što je uranijum 238, pojavljuju oboljenja od raka. Ovakav zaključak može se izvesti iz analogije eksplozije oboljenja od leukemije i limfoma 2006. godine u centralnoj Srbiji, kada se navršio prosečni latentni period za ovu vrstu kancera.

"Prosečni latentni period za solidne tumore, odnosno sve ostale tumore, iznosi 15 godina. Što znači da je to 2014. godina, s obzirom da je NATO bombardovanje Srbije osiromašenim uranijumom bilo 1999. godine", objašnjava Čikarić.

On podseća da su srpski stručnjaci utvrdili da je na Srbiju tokom NATO bombardovanja palo 15 tona radioaktivnog materijala i da su na četiri lokaliteta u Pčinjskom okrugu, koji graniči sa Kosovom, pronašli radioaktivna zrna koja nisu eksplodirala i koja su preneli u nuklearni Institut u Vinči kod Beograda, kao materijalni dokaz.

"U Vinči i dalje postoji radioaktivni otpadni materijal i radioaktivni materijal koji je prikupljen u Pčinjskom okrugu na četiri lokaliteta, uranijum 238, koji ima vreme poluraspada 4,5 milijarde godine i koji se nalazi u neadekvatnim uslovima", kaže Čikarić. On ne zna količinu tog materijala koji je smešten u Vinči, ali precizira da je sklonjen iz područja Pčinjkog okruga, gde Srbija graniči sa Kosovom i Metohijom.

Čikarić napominje da je 2006. godine u centralnoj Srbiji došlo do "eksplozije" oboljenja od raka limfoma i leukemije, što je više od 80 odsto u odnosu na raniji period, a povećao se i ukupan broj obolelih od svih tumora, pa je proteklih godina povećano umiranje od raka u centralnoj Srbiji za 11 odsto.

Čikarić podseća da je u toku bombardovanja Srbije 1999. godine NATO bacio 15 tona osiromašenog uranijuma 238, čije je vreme poluraspada četiri i po milijarde godina, koliko je stara i sama planeta Zemlja, dok je za potpuni raspad tog uranijuma potrebno 45 milijardi godina. Prema njegovim riječima, NATO je najviše bombardovao osiromašenim uranijumom na Kosovu i Metohiji i na rubnim područjima Pčinjskog okruga, koji graniči sa Kosovom.

"Najčešći tumori koji su se javljali u centralnoj Srbiji u toku ovih deset godina kod muškaraca je rak pluća, a kod žena rak dojke, i to su veoma visoke stope. Od raka dojke 2010. godine obolelo je 120, a umrlo 44 žena na 100.000 stanovnika. Dok je kod muškaraca te godine obolelo 118 i umrlo 107 na 100.000 stanovnika. Reč je o uzrastu od 50 do 70 godina", ističe on.

Radioaktivna prašina ulazi u ljudski organizam preko disajnih organa ili putem vode i kontaminirane hrane, a potom se iz organizma, nakon što napravi štetu, izbacuje posle 15 dana, tako da - kada čovek kasnije oboli, kod njega se ne mogu naći tragovi uranijuma.

"To izađe iz organizma čoveka za deset do 15 dana, u toku kojih načini štetu, pa će čovek dobiti rak koji će se videti nakon pet, deset ili 20 godina", kaže Čikarić.

Što se tiče oboljenja od raka na Kosovu i Metohiji usljed NATO bombardovanja, Čikarić kaže za Srnu da je Kosmet potpuna nepoznanica, jer tamo "neće da talasaju" i da se zameraju NATO-u, a osim toga tamo registar za rak gotovo i da ne postoji. Jedino u srpskom delu severne Mitrovice ima podataka o kancerogenim oboljenjima, koji pokazuju da je u bolnici hospitalni registar za rak pokazao visok porast malignih tumora.

Izvor: Blic

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.