Vreme za promene: Svakodnevno se izlažete stresu na ovih 10 načina

Niko ne želi da sabotira sam sebe, no čini se da smo tome itekako skloni i to na dnevnoj bazi.

Zbog užurbanog načina života i brojnih obaveza, vrlo često nismo svesni koliko i sami sebe izlažemo svakodnevnom stresu. No, kada vam otkrijemo stvari kojima to sebi radite, lakše će biti pripaziti na to da ubuduće pokušate da ih izbegnete.

1. Niste se ni jednom nasmejali

A upravo smeh dokazano smanjuje stres, opušta mišiće i smanjuje bol.

2. Izbegli ste vežbanje

Osim što telesna aktivnost dokazano ublažava stres, zbog nje ćete i izgledati bolje. Dakle?

3. Slušate pogrešnu muziku

Muzika ima itekakav uticaj na naše raspoloženje, a bitno je da znate da ne postoje pesme koje jednako utiču na sve ljude. Možda vašu prijateljicu opušta neka pop pesmica, a vas dobri stari rok.

4. Odlažete obaveze

Tako one počnu da se gomilaju, a vi ostajete uskraćeni za onaj dobar osećaj, kad znate da imate jednu brigu manje.

5. Nedostatak seksa

Seks je svakako najzabavniji način da smanjite stres s ove liste, koji nikako ne bi smeli da preskočite, a to savetuju i stručnjaci.

6. Loše spavate

Dovoljno smo puta objasnili zašto nedostatak sna loše utiče na vas. Zato je sad dovoljno da samo podsetimo na to.

7. Komplimenti

Komplimente ne bi trebalo davati samo drugima, već i sebi, a to kao da često zaboravljamo. Život je lepši i lakši nakon jednog "sve će biti u redu", "mogu ja to" i slično.

8. Previše govorite "da"

Ponekad treba znati reći i suprotno i to je sasvim normalno. "Ne mogu danas da radim prekovremeno, jer imam večeru s prijateljma." Tačka.

9. Previše vremena provodite na mobilnom telefonu

Neverojatno je kako tako mali uređaj može da bude izvor tolikog stresa. Niko nije dužan da bude dostupan od 0 do 24 pa tako ni vi. Zato, odvojite vreme u danu kada ćete skloniti mobilni od sebe. Biće vamlakše.

10. Ne planirate

Napravite listu stvari koje treba da se urade, popis kome ste šta obećali, sve zapišite ako treba i planirajte dane, barem one radne, kako ništa ne biste zaboravili i ostavili nedovršeno. Osećaćete se bolje.

Izvor: Index.hr

Pogledajte još