fbpx

Za pse znamo, ali da li i ljudi mogu da "namirišu" strah?

Sve što pomirišemo kada osećamo strah useca se u naše pamćenje i budi iste emocije svaki put kada taj miris osetimo.

Istraživači sa "Ratgers" univerziteta u Nju Džersiju koji su u radili studiji, rekli su da ovo otkriće može biti korisno za tertmane poremećaja post-traumatskog stresa u kojem čula mogu izazvati napad. Razvili su novu teoriju nakon što su testirali moždanu aktivnost miševa. Koristili su električne šokove kako bi ugradili strah povezan s određenim mirisima. Svaki put kada je pušten određeni miris, čula mirisa su postala četiri puta aktivnija. Otkriće sugeriše da nas naša čula upozoravaju kada se nalazimo u opasnoj situaciji.

Neurolozi smatraju da su mirisi okidači za sećanje zbog olfaktornog nerva koji prenosi poruke iz nosnica u mozak i smešta u veoma bliskom području amigdale i hipokampusu koji su povezani s emocionalnim sećanjem.

Naučnici su prethodno pretpostavljali da su organi čula - oči, nos i uši, obični detektori, a da mozak otkriva šta poruka znači.

"U starom modelu oko je kao kamera, uho kao mikrofon, nos kao hemijska laboratorija, a posao mozga je da analizira informacije", rekao je Džon Mekgan, autor studije koja je objavljena u "Science"-u.

Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.