fbpx

Železnice Srbije u nedelju prelaze na novi red vožnje

Prelazak na novi železnički red vožnje, Simonović će sa svojim saradnicima, u noći između subote i nedelje, dočekati na železničkoj stanici Novi Sad.

Prema Simonovićevim rečima, u putničkom saobraćaju planirana su 22 međunarodna voza, 16 pograničnih, 415 vozova u unutrašnjem lokalnom saobraćaju i osam daljinskih vozova (Inter siti Srbija).

Saobraćaj međunarodnih putničkih vozova organizovan je kao i u dosadašnjem redu vožnje i zadržane su relacije prema istim destinacijama: Budimpešta, Prag, Filah i Švarcah u Austriji, Zagreb, Ljubljana, Sofija, Skoplje, Bar, kao i direktna kola za Moskvu i Cirih.

Kod ugovaranja reda vožnje sa Hrvatskim železnicama nije postignut dogovor da, na predlog srpskih železnica, saobraća još jedan par noćnih vozova, tako da će i u novom redu vožnje biti zadržan jedan par dnevnih vozova prema Zagrebu, Ljubljani i Filahu.

Saobraćaj pograničnih vozova sa Rumunskim i Mađarskim železnicama zadržan kao i u važećem redu vožnje.

Novina u unutrašnjem saobraćaju je uvođenje vikend voza za Užice, koji od Beograda do Užica i natrag saobraća petkom i nedeljom, a planiran je i jedan par vozova u večernjim satima od Beograda do Šida.

Broj vozova iz sistema BG voz je zadržan kao i važećem redu vožnje (105 vozova), koji saobraćaju na relaciji Batajnica - Pančevački most.

Za red vožnje 2013/2014 u međunarodnom i unutrašnjem teretnom saobraćaju od planiranih 652 voza, 254 je u međunarodnom i 398 u unutrašnjem saobraćaju. Od 254 međunarodnih vozova redovnih je 130 i fakultativnih 124.

Novina u međunarodnom teretnom saobraćaju je uvođenje novih kontejnerskih vozova u tranzitu preko srpskih pruga, na relacijama Halkali-Dunajska Streda-Halkali (za potrebe firme "Metrans"), Pireus-Pardubice-Pireus (za firmu
"COSCO") i Koln-Tekirdag(Istanbul)-Koln (za firmu "Express").

U unutrašnjem teretnom saobraćaju novim redom vožnje planirano je 398 vozova, a novina je uvođenje jednog para direktnih teretnih vozova na relaciji Rgotina - Šid - Rgotina, saopštile su Železnice Srbije.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.