Otkrivena bakterija koja pretvara toksine u zlato

“Alhemija mikroorganizama je ono što trenutno radimo – stvaramo zlato. Iz nečega što nema nikakve vrednosti u čvrsti, plemeniti metal koji je vredan”, izjavio je Kazem Kašefi, docent mikrobiologije i molekularne genetike.

Zajedno sa Adamom Braunom, profesorom elektronske umetnosti i Intermedije, pronašao je bakterije otporne na metal, Cupriavidus metallidurans, bakterije koje mogu da rastu i žive na masivnim koncentracijama zlatnog hlorida – ili tečnog zlata, otrovnog hemijskog jedinjenja koji se nalazi u prirodi, a koji je gotovo bezvredan. Kada su izložene hemikaliji, bakterije je proždiru i vare, ostavljajući iza sebe čisto zlato.

Profesori su iskoristiti ovo otkriće za stvaranje umetničke instalacije pod nazivom ” The Great Work of the Metal Lover “, koji je i nagrađen na ovogodišnjem Prix Ars Electronica.

“Ovo je neo-alhemija. Svaki deo, svaki detalj projekta je spoj moderne mikrobiologije i alhemije”, objasnio je Braun. “Nauka pokušava da obasni fenomenološki svet. Kao umetnik, ja pokušavam da stvorim fenomen. Umetnost ima sposobnost da pomeri granice nauke.”

Zlato proizvedeno ovom metodom je izuzetno čisto: 99,9 posto čisto zlato. Ali, da li je laboratorijski proizvedeno zlato vredno kao prirodno zlato? Kašefi i Braun još uvek testiraju tržište, iako pretposavljaju da je metoda koju oni koriste u laboratoriji, ista ona koja se koristi i u prirodi.
(old_image)

Izvor: Pixelizam

Pogledajte još