KiM:Na prelazima Jarinje i Brnjak počela naplata dažbina na robu iz Srbije

Na ovim prelzima se, zbog CEFTA sporazuma, na robu iz cenralne Srbije ne naplaćuje carina, već samo PDV i akciza.

Plaćanje ovih dažbina je omogućeno na licu mesta, na samom prelazu je instaliran terminal jedne od banaka koja posluje i u cenralnoj Srbiji i na Kosovu.

Od danas, na primer, roba koja je namenjena Leposaviću neće morati da se upućuje na terminal u južnom delu Mitrovice, već će se dažbine plaćati na licu mesta, na prelazu.

Na integrisanom prelazu Jarinje nalaze se pripadnici Kosovske policije, MUP-a Srbije, Euleksa i carine, a skoro identična situacija je i na prelazu Brnjak koji se nalazi između Ribarića i Zubinog Potoka.

Kontorlu robe i putnika obavljaju oni, a na Jarinju koji se nalazi na putu između Raške i Leposavića jutros je primećena kilometarska kolona teretnjaka koji čekaju na ulazak na Kosovo.

Gradonačelnici severne Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana pozvali su privrednike i građane severa Kosova da poštuju propis o protoku robe kojim se predviđa naplata dažbina na robu iz centralne Srbije na samim prelazima.

Oni su naveli da od danas na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak počinje primena propisa o protoku robe u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 i sporazumom CEFTA koja podrazumeva naplatu dažbina na robu koja iz centralne Srbije ulazi na sever Kosova.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju, sva procedura na administrativnim prelazima obavljaće se na srpskom jeziku i biće statusno neutralna, a celokupna naplata poreza i PDV-a ići će u fond za razvoj severnog Kosova.

"Zato pozivamo privrednike i građane severa Kosova i Metohije da u potpunosti poštuju sporazume koje je potpisala Srbija, a koji su u interesu svih građana koji žive i rade na ovom delu teritorije Srbije"
, navode gradonačelnici.

Oni su saglasni da se sporazum CEFTA i odredbe Rezolucije 1244 primenjuju i na severu Kosova i Metohije, kao i u ostalom delu Srbije. Najnoviji režim uvoza robe na sever Kosova rezultat je Briselskog sporazuma koji je parafiran 19. aprila 2013. godine.

Izvor: B92

Pogledajte još