Pogledajte kako se kineska letelica spustila na Mesec (VIDEO)

Spuštanje kineske letelice na Mesec sa snimka državne televizije

Kineska akademija nauka saopštila je da je sletanje "najteži" deo ove misije, dok je predstavnik Evropske svemirske agencije (ESA) Karl Bergkvis rekao da je najveći izazov pronalaženje ravne površine za sletanje.

U sastavu letelice je svemirski modul i prvi kineski lunohod "Jujtu" ili "Zec od žada", težak oko 100 kilograma, koji može da razvije brzinu od 200 metara na sat.

Samohodni lunohod napustiće "Čange-3" i početi tromesečnu misiju istraživanja geološke strukture i materija na površini Meseca u nedelju, naveo je Itar-Tass.
Jedan od prvih snimaka koje je letelica poslala na Zemlju

Naziv kosmičkoj letelici Čange dat je po imenu drevne kineske boginje Meseca, a lunohodu po zecu koji je, prema kineskoj mitologiji, bio njen ljubimac.

Kina je, u okviru programa proučavanja Meseca, 2007. godine lansirala letelicu "Čange-1" koja je za 16 meseci sačinila trodimenzionalnu kartu mesečeve povrsine visoke rezolucije, podseća ruska agencija.

Na Mesec je Kina 2010. godine uputila drugu istraživačku letelicu radi fotografisanja oblasti u kojima bi mogao da sleti kosmički aparat, a lansiranje "Čange-3" označio je početak druge faze istraživanja tog prirodnog zemljinog satelita, koji podrazumeva izlazak letelice u mesečevu orbitu, prizemljenje na površinu i njen povratak.
Prvi kineski lunohod "Jujtu" ili "Zec od žada" (Ilustracija)

U trećoj fazi, 2017, na Mesec će biti lansirana još jedna letelica, čiji će zadatak biti dopremanje na Zemlju uzoraka mesečevog stenja.

Prve astronaute Kina planira na Mesec da uputi posle 2020. godine.
"čange-3" je uspešno lansiran 2. decembra iz Centra za lansiranje satelita Sjičang u jugozapadnoj Kini, u okviru misije koju su prethodno sproveli još SAD i bivši Sovjetski Savez.

AFP ističe da će prizemljenje na Mesec označiti poslednji korak u ambicioznom kineskom svemirskom programu, koji se doživljava kao simbol podizanja kineskog statusa u svetu i njenog tehnološkog napretka, deceniju pošto je Kina uputila prvog kosmonauta u svemir i uoči planiranog postavljanja stalne svemirske stanice do 2020. godine i eventualno slanje kosmonauta na Mesec.

Foto: Beta/AP
Izvor: Blic

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.