LDP predstavila "Dogovor": Impertiv za sledeće izbore je ulazak u vladu

Oni bi tako dali novi politički impuls čitavom društvu.

Lider LDP Čedomir Jovanović je, predstavljajući taj dokument na skupu koji je okupio vrh stranke, predstavnike srodnih političkih organizacija i nevladinog sektora, objasnio da su pred Srbijom verovatno skori parlamentarni izbori, i da je ovaj decembar poslednji trenutak da se građanima ponudi dogovor oko elementarnog reda koji konačno treba da se uspostavi u društvu.

Svaki član LDP i svaki naš prijatelj ima dilemu kako postići dogovor. Da li je moguće postići dogovor a ne postati isti, mislim da jeste. Moguće je voditi istu politiku kao Vučić, a ne staviti znak jednakosti između nas i njega, jer su nas životne okolnosti dovele u takvu isključivu poziciju, rekao je Jovanović.

LDP, kako je istakao, posle devet godina na izbore ne ide da bi iz njih izašla kao ubedljiva opozicija, već kao stranka čiji je imperativ ulazak u vladu, ali ne da bi u toj vladi radila za sebe, već da bi sa tog mesta u zemlju uvela politiku optimizma, ozbiljnosti i jasne vizije koja će građanima dati realni osnov za nadu da se stvari mogu menjati nabolje.

Godinama je
, kako je istakao, LDP gradila poziciju na tome što je bila posvećena odbrani prava na svoju politiku bez obaveze da tu politiku učini politikom koja će se sprovoditi u državi i na vlasti, i sada je vreme da se ta okolnost promeni.

To što govorimo isto danas ne znači i da su nam sposobnosti iste. To što oni žele u Evropu u koju mi želimo oduvek ne znači da mi treba da se Evrope odreknemo ili da im osporavamo pravo na takvu politiku, već treba da tu politiku učinimo konkretnijom, poručio je Jovanović.

Prema njegovom mišljenju, Srbija je otišla predaleko da bi se vratila na tačke iz maja 2012. godine i bez obzira da li će biti dogovora o sudu u severnoj Kosovskoj Mitrovici, ništa više ne može da je skrene sa evropskog koloseka.

Ipak, kako je upozorio, pred Srbijom su teške reforme zbog kojih je društveni dogovor kakav predlaže LDP neophodan, i to ne može biti samo dogovor političkih aktera, već mora biti i dogovor sa građanima.

LDP želi jasam plan i viziju zemlje koja će biti potpuno iskrena, konkretna, sa precizno definisanim pravima i obavezama, jer samo to može dati sigurnost i uneti mir u ljude od kojih tražimo da ustanu na svoje noge i zakorače u minsko polje pred nama. Nema nijedne reforme koja se u Srbiji može uraditi bez ljudi u čije ime to želimo da radimo, rekao je Jovanović.

Kao jednu od ilustracija prestojećih izazova Jovanović je naveo novi zakon o radu, koji, kako je objasnio, nije zakon protiv radnika, već zakon protiv neradnika, a neradnici nisu samo u fabrikama već i u državnoj upravi, zbog čega je i državi potreban novi zakon o radu.

Ako taj zakon predloži neko drugi, je li normalno da kažemo da to nije naša politika. Onda bismo bili isti kao Nikolić, Dačić i Vučić, jer su se oni tako ponašali. Srbija bi bila normalna da su onda kada smo mi zemlju vodili radili ono što danas rade na vlasti
, zaključio je Jovanović.

Izvor: B92
Foto: Beta/Emil Vas

Pogledajte još