9 životinjskih vrsta koje smo otkrili u 2013. godini

1. Kakao žaba

Ova žaba boje čokolade, poznata kao Hypsiboas sp, živi na drveću i koristi okrugle diskove na svojim ekstremitetima kako bi se brzo penjala uz stabla i grane. U pitanju je jedna od 60 vrsta koje je internacionalni tim biologa otkrio u prethodno neistraženom delu kišnih šuma u Surinamu. Iako je ova žaba otkrivena 2012. godine, naučnici su rezultate svojih istraživanja objavili 2013. godine.

2.Čekić ajkula iz Karoline

Ova ajkula izgleda poput svog rođaka, obične čekić ajkule, ali dve vrste imaju izrazito različitu genetsku strukturu. Džo Kvatro, naučnik sa Univerziteta Južna Karolina pronašao je ovu ajkulu koju je imenovao po regionu gde je ona otkrivena.

3. Velikonosi Triceraptor

Nasuceratops titusi, novootkriveni član porodice Triceraptora, hodao je Severnom Amerikom pre nekih 76 miliona godina. Naučnici su ostatke ovog dinosaurusa pronašli u pustinji u Juti. Ovaj biljojed je od ostalih pripadnike svoje vrste bio drugačiji po tome što je imao veliki nos.

4. Olinguito

Naučnici ovu životinju opisuju kao hibrid između mačke i medvede, ali je Olinguito zapravo deo porodice rakuna. U pitanju je jedan od prvih sisara u Severnoj Americi koji su otkriveni u poslednjih 35 godina. Ova životinja živi na velikim nadmorskim visinama.

5. Indonežanska hodajuća ajkula

Naučnici su novu vrstu hodajuće ajkule, Hemiscyllium halmahera, otkrili među grebenima na ostrvu Halmahera, blizu Indonezije. Ajkula koristi svoja peraja kako bi se kretala po okeanskom dnu, a od drugih vrsta se razlikuje po braon šarama na telu.

6. Drveni gušteri iz Perua

Ovi muški i ženski drveni grušteri pripadaju porodici Enyalioides azulae. U pitanju je jedna od dve nove vrste koje je tim biologa otkrio u kišnim šumama Perua. Druga vrsta nazvana je Enyalioides binzayedi.

7. Mrav pirat

Naučnici sa Univerziteta na Filipinima u februaru su izjavili da su otkrili novu vrstu mrava - Cardiocondyla pirata. Njegova boja nije se podudarala sa poznatim vrstama a mrav je nazvan pirat zato što preko oka ima crni beleg.

8. Predator pre T Reksa

Naučnici tvrde da je Siats meekerorum u svoje vreme bio najopasniji predator. On je Zemljom vladao na lancu ishrane milionima godina pre nego što je postojao T-Reks. Istraživači su delimični skelet ovog predatora pronašli 2008. godine u Juti, ali su rezultate svog istraživanja objavili 2013.

9. Mali turski škorpion

Iako poseduje klešta i žaoku, ova vrsta nije opasna po ljude. Istraživači kažu da njegov ubod može da kod čoveka načini štetu identičnu ubodu komarca. Škorpija je dugačka svega nekoliko centimetara, a nazvana je po regionu u kom je otkrivena - Euscorpius lycius.

Foto: Youtube prinscreen
Izvor: B92

Pogledajte još