Da li je Isus bio beo ili ne?

Keli je ovim putem napravila veliku grešku kada je Isus u pitanju. Navjveći broj istoričara, istraživača i akademika danas se slaže da je Issu najverovatnije bio tamne puti, poput modernih Jevreja.

Mit o belom Isusu je mit sa dubokim korenima u hrišćanskoj istoriji. Tokom srednjeg veka i posebno tokom renesanse, popularni umetnici predstavljali su Isusa kao belog čoveka sa plavim očima i plavičastom kosom.

Ovo su možda činili zbog pojedinih delova u Bibliji koji su dovodili u međusobni odnos svetlost sa čednošću i pravednošću a tamu sa grehom i zlom. Takvi prizori imali su za cilj da stvore sterilnog sina Boga.

Jedini problem sa ovim jeste to da su ta viđenja bila pogrešna.

Moderni hrišćani sa sobom takođe nose ove prizore Isusa, ali ono što je interesantno jeste činjenica da je Biblija znatno manje opisna kada je ten Isusa u pitanju nego mi sami.

Ona ne piše o njegovom nosu, boji očiju, boji kože ili kosi. Jedini izuzetak mogao bi da bude pasus koji navodi da Isus nije naročito upečatljiva pojava.

S obzirom na to da Biblija nema puno toga da kaže u vezi sa bojom kože Isusa, da li je zaista bitno da li je on beo ili crn?

Kako su pojedini istoričari i teolozi do sada naglašavali, boja Isusove kože je kritična po pitanju hrišćanstva i njegovo usvajanja od strane drugih etničkih grupa.

U svetu u kom rasa često deli zajednice, pa čak i crkve, biblijsko viđenje Isusa predstavlja ga kao osobu koja bi mogla da premosti te podele.

Danas je izuzetno važno da hrišćani koji žele da prošire crkvu dozvole stvaranje zajednica koje smeju da obožavaju Isusa koji spaja umesto da razdvaja.

Izvor: B92

Pogledajte još