Od ponedeljka će početi novogodišnja "sniženja"

Rasprodaje u Srbiji zvanično počinju u ponedeljak, ali je i dalje ovde teško pronaći prava sniženja, gde se obuća i garderoba može pazariti za pet do 20 evra, kao što je to slučaj u, recimo, Mađarskoj ili Sloveniji.

Nedovoljno razvijena konkurencija, administrativne mere koje trgovcima poslovanje čine skupljim, poslovna politika prema kojoj je isplativije prodati manje po višoj ceni nego više po nižoj, kao i činjenica da se roba kupuje čak i kad sniženja nisu tako velika, razlozi su zašto su domaće rasprodaje manje primamljive od onih u inostranstvu.

I dok se u Austriji, Nemačkoj, Italiji... na rasprodajama može kupiti roba koja je i do 70 odsto jeftinija nego u redovnoj prodaji, građani Srbije o takvim sniženjima mogu samo da sanjaju.

- Za visoke cene kod nas su krivi i sami potrošači, kojima nije važan kvalitet, nego brend. Sve dok roba koja je i na sniženjima skupa ima kupce, cene neće padati, a ni trgovci neće biti primorani da snize marže. Trgovci znaju da će uprkos padu tražnje potrošači pred praznike otvoriti novčanike - kaže za “Blic” Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača.

U pojedinim radnjama već se mogu pronaći nešto jeftinije majice, pantalone, obuća i jakne. Trgovci objašnjavaju da prva masovna sezonska sniženja garderobe počinju od ponedeljka, kada će roba u proseku biti 30 odsto jeftinija.

- Sniženja startuju polovinom decembra, drugi talas “topljenja” cena očekuje nas krajem godine, a finalno sniženje obuće i odeće uslediće krajem januara. U februaru kupci će moći da pazare nešto od preostalih artikala tokom likvidacije, a u to vreme će se na rafove već useliti nove kolekcije - kažu trgovci.

Veliki problem za potrošače u Srbiji već godinama predstavljaju i takozvane lažne rasprodaje. Natpisi “Rasprodaja“, “Sale“ i slični često su samo mamci uz pomoć kojih trgovci zloupotrebljavaju sniženja tako što oglase 50 odsto niže cene, a onda upola cene ponude samo nekoliko artikala.

Stalne akcije ne postoje

Jedan od načina za varanje kupaca su takozvane stalne akcije, kada na izlogu tokom cele godine piše “stalno sniženje od 50 odsto“. To je, smatraju stručnjaci, očigledna prevara koja ne postoji nigde u svetu osim kod nas.
- U ovom slučaju nemoguće je ne postaviti pitanje od koje cene se skida 50 odsto, ako sniženje traje non-stop. U pitanju je čista obmana - kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača.

Izvor: Blic

Pogledajte još