Kako registrovati nacionalni domen?

* Koje sve znake naziv vašeg domena može da sadrži?

Pre svega, morate proveriti da li je naziv domena u obliku koji je tehnički dozvoljen. Ne možete baš sve znake da upotrebite. Naziv ne može da sadrži znake interpunkcije (osim crtice “-”), ne sme da počinje ili da se završava sa “-”, niti da ima dve uzastopne crtice na trećoj i četvrtoj poziciji.

Nazivi .RS domena mogu da sadrže slova engleskog alfabeta (a-z), cifre (0-9), kao i znak “-”, mogu da imaju najmanje dva znaka, a maksimalno 63.

Nazivi .СРБ domena, pored 30 slova srpske ćirilice (а-ш), mogu da sadrže i cifre (0-9) i crticu (-), takođe mogu da imaju najmanje dva, ali maksimalno 30-ak znakova (zbog interne konverzije ćirilica-latinica). U praksi, naziv internet domena ne treba da ima više od 20-ak karaktera.

(old_image)

* Proverite da li je domen koji želite slobodan

Kada ste osmislili naziv domena, morate pre same registracije da proverite da li je on slobodan za registraciju. Kako i gde to možete da uradite? Preko WHOIS upita na adresi www.rnids.rs/whois. Ovaj servis vam omogućava da saznate da li je neki naziv domena slobodan ili ne. Ukoliko nije, servis će vam ispisati ko je korisnik domena. U slučajevima kada je domen zauzet, uvek ostaje mogućnost da kontaktirate trenutnog korisnika i ponudite mu da pravo korišćenja tog domena prenese na vas, uz određenu nadoknadu.

* Izaberite pravi domenski prostor

Za nazive .RS i .СРБ domena, registracija je, zavisno od pravnog statusa korisnika, moguća u okviru sedam domenskih prostora, za svaki od domena (.RS, .CO.RS, .ORG.RS, .EDU.RS, .IN.RS, .GOV.RS i .AC.RS, kao i .СРБ, .ПР.СРБ, .ОРГ.СРБ, .ОБР.СРБ, .ОД.СРБ, .УПР.СРБ i .АК.СРБ). Pritom treba imati u vidu da su .AC.RS i .АК.СРБ namenjeni akademskoj i naučno-istraživačkoj mreži Srbije, a .GOV.RS i .УПР.СРБ državnim organima Republike Srbije, tako da ih mogu registrovati samo pripadajuće organizacije. Najskuplja je registracija naziva .RS i .СРБ domena i ona je dostupna svim zainteresovanim korisnicima bez obzira da li su pravna ili fizička lica, domaća ili strana. Zato na web adresama sa .RS i .СРБ domenima mogu istovremeno da se nađu i velike multinacionalne kompanije, ali i male trgovinske radnje ili pojedinci.

* Izaberite svoj ovlašćeni registar

Sledeći korak je registracija domena preko nekog od ovlašćenih registara širom Srbije (to su firme koje poseduju ovlašćenje RNIDS-a za rad sa krajnjim korisnicima, a kompletan spisak je na www.rnids.rs/registri). Ceo proces izbora, registracije i plaćanja naziva domena možete obaviti i onlajn, na sajtu nekog od ovlašćenih registara, i to u roku od nekoliko minuta, ako izabrani ovlašćeni registar podržava onlajn plaćanje. Jedino što vam je u tom slučaju potrebno je odgovarajuća platna kartica, o čemu će vam najbolje informacije dati u vašoj banci.

(old_image)

* Cena domena

Cena se kreće od nekoliko stotina dinara, za nazive domena za lične potrebe (.IN.RS i .ОД.СРБ), preko skoro dvostruko skupljih naziva za firme, organizacije i obrazovne ustanove. Registracija naziva .RS i .СРБ domena, dostupnih svima, košta najviše, a cene se kreću oko par hiljada dinara (za godinu dana). Cene variraju u zavisnosti od konkretne ponude izabranog ovlašćenog registra, koji vrlo često domene nude u paketu sa ostalim svojim uslugama (hosting, izrada sajta itd.).

* Registruj čim pomisliš

Registrujte na vreme odgovarajuće .RS i/ili .СРБ domene i na taj način zaštitite na netu naziv svoje firme, svoje proizvode i usluge, ili svoje ideje koje tek treba da prerastu u nešto konkretno. Ne oklevajte, jer ako vam konkurencija preotme odgovarajući domen, tj. registruje ga pre vas, imaće šansu da vam preotme i dobar deo korisnika koje biste inače dobili preko Interneta.

Sve savete omogućio RNIDS.

Sledeća tema kojom ćemo se baviti je "Koraci od registracije domena do izrade sajta"

Pogledajte još