U valjevskom muzeju inovirana sala Svi putevi vode iz Rima

VALJEVO, 20. jula 2009. (Beta) - U valjevskom Narodnom muzeju večeras je otvorena inovirana sala "Svi putevi vode iz Rima" stalne postavke "Treća dimenzija prošlosti - pogled iz budućnosti".

U njoj je izloženo više novih predmeta među kojima su i metalna posuda iz nalazišta Anine u selu Ćelije kod Lajkovca, staklena posuda iz rimske vile u Kamalju kod Jabučja, takođe u lajkovačkoj opštini, zdele, alati i cigle iz rimskog perioda.

Ta sala je poprimila drugačiji izgled od dosadšnjeg i zbog makete vile rustike, kao i novog dizajna informativnog materijala.

Direktor Narodnog muzeja Vladimir Krivošejev rekao je agenciji Beta da moderan muzeološki pristup podrazumeva i češće inoviranje stalne postavke novim eksponatima, što će dodatno zainteresovati posetioce.

U propratnom programu, večeras je u Klubu muzeja otvorena izložba karikatura "Evropa u rimsko doba" sa Zemunskog međunarodnog salona karikature.

Stalna postavka "Treća dimenzija prošlosti - pogled iz budućnosti", otvorena 16. maja 2007. u okviru manifestacije "Noć muzeja", koncipirana je u vidu vremenskih kapija kroz koje posetioci ulaze iz jedne u drugu epohu, od neolita do Drugog svetskog rata.

Za tu postavku Muzejsko društvo Srbije dodelilo je Narodnom muzeju u Valjevo plaketu "Mihailo Valtrović" za najbolji muzej u Srbiji 2008. godine.

To priznanje valjevski muzej dobio je i 2005. za multimedijalnu postavku "Seča knezova (1804)" u podrumu Muselimovog konaka, gde su, noć pre pogubljenja na mostu na reci Kolubari, bili zatočeni knezovi Valjevske nahije Aleksa Nenadović i Ilija Birčanin.

bzv/dar

Pogledajte još