Recept za sreću i uspeh: Otkriven nakon 75 godina istraživanja

Svrha te studije bila je saznati koji sve faktori najviše utiču na sreću i samoostvarenje neke osobe. Nalazi pokazuju da se među njima našao alkoholizam, koeficijent inteligencije, porodične veze i seksualni život.

Ti rezultati su objavljeni prošle godine u knjizi "Triumphs of Experience" Džordža Vajlanta, stručnjaka koji je više od tri decenije bio vođa tog istraživanja, a Amazon je objavio pasuse nekih delova njegove knjige.

"U vreme kad mnogi ljudi dožive svoju desetu deceniju, najduža studija ljudskog razvoja ikad sprovedena nudi neke dobre vesti za stare: naši se životi razvijaju i u poodmakloj životnoj dobi te neretko postaju ispunjeniji nego kad smo bili mlađi", objašnjavaju na Amazonu Vajlantov tekst.

"Studija potvrđuje da je oporavak od teškog detinjstva moguć, ali sećanja na srećno detinjstvo nepresušan su životni izvor snage. Brakovi pridonose zadovoljstvu u znatnoj meri više nakon 70. godine života, a fizičko starenje nakon 80. godine manje je određeno genetikom, a više navikama koje ste negovali pre 50. godine. Zasluge za dostojno i živahno starenje ipak više pripadaju nama samima nego bilo kakvoj genetičkoj predispoziciji", navodi se dalje.

Feel Guide piše kako je jedno od najvažnijih otkrića ove studije činjenica da je "alkoholizam poremećaj velike razorne snage". On je česti razlog razvoda, depresije i neuroze, a čini se da pri suzbijanju te loše navike osobi ne pomaže čak ni visok koeficijent inteligencije.

Što se seksualnog života tiče, Vajlant je otkrio da liberali pod svoje stare dane mnogo više upražnjavaju seks nego konzervativci. Iako se pokazalo da politička uverenja nemaju veze sa seksualnom satisfakcijom, većina konzervativnih muškaraca raskrsti sa svojim seksualnim životom u 60-im godinama dok iberali imaju seks i u 80-im.

"Konsultovao sam se i s urolozima", tvrdi Vajlant. "Ni oni ne znaju zašto je to tako".

Njegova knjiga često povlači paralelu između zdravlja i topline nečijih odnosa kao i sreće u poodmakloj dobi; 58 muškaraca koje je proučavao, a koji su imali najbolje veze sa svojim bližnjima, ostvarili su i najbolje uspehe u poslovnom svetu pa su bili cenjeni od strane kolega i partnera.

Još jedno intrigantno otkriće pokazuje kako se povezanost čoveka s njegovom majkom veže uz njegov uspeh; oni koji su u detinjstvu imali topao i zdrav odnos s majkom postali su mnogo uspešniji od drugih muškaraca koji su učestvovali u istraživanju, a takav odnos nisu imali. Neki od njih postali su pod stare dane i dementni.

Dobar odnos s ocem u detinjstvu znači pak manju verovatnoću pojave teskobe u zrelim godinama, veće uživanje u slobodnom vremenu kao i jači osećaj ponosa i zadovoljstva životom u 70-im godinama.

Ipak, Vajlant je rezultat tri četvrtine veka dugog istraživanja pretočio u samo jednu rečenicu u kojoj je sažeta sva mudrost: "75 godina i 20 miliona dolara potrošenih na Veliku studiju rezultiralo je zaključkom od četiri reči: Sreća je ljubav. Tačka."

Izvor: Index.hr

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.