Kako do manjih računa: 12 saveta da uštedite struju

Evo 12 saveta kako da vam račun za struju bude znatno manji.

1. Osnovni uslov za niže račune za struju ipak je da se što više ovih uređaja koristi u toku noći kada je struja četiri puta jeftinija nego tokom dana.

2. Uštede na kućnim aparatima su moguće čak i kada se oni koriste danju. Na primer, ako se ručak kuva sa poklopljenom posudom, potrošnja energije je deset odsto manja nego kada se hrana sprema bez poklopca.

3. Peglanje gomile osušenog veša odjednom isplativije je nego da se ista ta količina veša pegla u nekoliko navrata u toku dana.

4. U zimskim danima se velike uštede struje mogu postići i pažljivim odabirom uređaja za dogrevanje. Grejalice i kalorifere trebalo bi izbegavati, jer, primera radi, troše tri puta više struje nego klima-uređaji. Najbolje je odlučiti se za mermerne ploče ili TA peći koje akumuliraju toplotu tokom noći.

Stručnjaci upozoravaju da bi uštede električne energije mogle biti i do 50 odsto, a samim tim i prepolovljeni računi za struju ako bi se građani pridržavali svih ovih pravila.

5. Najveće dugoročne uštede struje postižu se instaliranjem grejanja po utrošku u stanu. Ovaj vid grejanja više se isplati od daljinskog, pošto mesečni račun može biti i za trećinu niži. Grejanje po utrošku se najviše isplati u zgradama koje su termički izolovane gde se samom ugradnjom kalorimetara može uštedeti 40 odsto energije, bez bilo kakve štednje.

6. Ako vam je na zdragi/stanu dobra izolacija i ispravna stolarija, znatno ćete uštedeti pri uagrevanju prostorija. Takođe, pazite da vam radijatori nisu prekriveni teškim zavesama koje će sprečavati toplotu da se širi.

7. Izbegavajte iskuvavanje veša na 95 stepeni u veš mašini. Današnji praškovi su efikasni i na temperaturama od 40 do 60 stepeni, pa su samim tim i veće uštede električne energije.

8. Frižider je neophodno redovno čistiti kako se ne bi nakupio led, a termostat podesiti na temperaturu od 3 do 5 stepeni.

9. Preporučljivo je tuširanje umesto kupanjau punoj kadi, na taj način potroši se dva puta manje vode i struje.

10. Kompjuter i monitor treba staviti u slip-mod kad se ne koriste, oni godišnje potroše više od 1.000 kilovat sati.

11. Mašinu za sudove uključujte uglavnom noću, kada je struja jeftinija i samo onda kada je mašina zaista puna posuđa. Takođe se preporučuje da bojler uključujete po jeftinijoj tarifi.

12. Gasite sijalice kad napuštate prostorije, a bilo bi dobro i da obične sijalice zamenite štedljivim.

Izvor: Kamatica.rs
Foto:raoulpop

Pogledajte još