Više od 200.000 ljudi protestvuje na kijevskom Trgu nezavisnost

Nešto kasnije se očekuje i početak mitinga pristalica predsednika Viktora Janukoviča.

Opozicija je za podne zakazala protest na kijevskom Trgu nezavisnost, gde više od tri nedelje borave demonstranti, a do sada se okupilo 200.000 ljudi, javila je agencija AFP.

Nedaleko od tog mesta očekuje se kontramiting pristalica Janukoviča.

Protesti su pokrenuti kada je ukrajinski predsednik odbio, u poslednjem času, da potpiše sporazum o pridruživanju sa EU.

Masovne demonstracije održavaju se uoči planiranog sastanka Janukovića Moskvi sledeće nedelje gde će razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

U Kijev bi tokom dana trebalo da doputuju i američki senatori, republikanac Džon Mekejn i demokrata Kris Marfi, koji predsedava spoljnopolitičkim pododborom Senata za evropska pitanja.

"Senator Marfi će zajedno sa senatorom Mekejnom posetiti Kijev, gde će se sastati sa ukrajinskim zvaničnicima, liderima opozicije i predstavnicima organizacija gradjanskog društva", izjavio je Marfijev portparol.

Američki senatori su u petak objavili rezoluciju kojom pozivaju SAD da razmotri sankcije u slučaju daljih nasilnih akcija protiv demonstranata u Ukrajini. Republikanski i demokratski senatori su u rezoluciji pozvali da se ukrajinska kriza reši mirnim i demokratskim putem što bi omogućilo Ukrajini da postane aktivna članica evropske zajednice.

Oni su naveli da bi administracija američkog predsednika Baraka Obame i Kongres trebalo da razmotre sankcije, što bi podrazumevalo zabranu viza i zamrzavanje imovine za one koji su odgovorni za nasilje, prenela je agencija Rojters.

Kako je navedeno, ovom rezulucijom se jasno stavlja do znanja da bi dalje nasilje ukrajinske vlade imalo posledice po odnose dve zemlje.

Izvor: Beta
Foto: Beta/AP - Dmitrij Lovetski

Pogledajte još