Beograd u januaru dobija tri osnovna suda

Prvi osnovni sud u Beogradu biće nadležan za teritoriju gradskih opština Vračar, Zvezdara, Palilula, Savski venac i Stari grad, Drugi osnovni sud u Beogradu, za teritoriju gradskih opština Voždovac, Grocka, Rakovica i Čukarica.

Treći osnovni sud u Beogradu, za teritoriju gradskih opština Zemun, Novi Beograd i Surčin, predviđeno je Zakonom o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava.

Državni sekretar Ministarstva pravde i državne uprave Danilo Nikolić u izjavi objašnjava raspored odeljenja beogradskih sudova od 1. januara 2014. godine, kao i planove za budućnost.

Prema njegovim rečima, krivična materija za područja sva tri suda će se nalaziti u Palati pravde u Savskoj ulici i tu će sve sudije, iz sva tri suda, suditi svoje predmete.

"Očekuje se da raspored predmeta ne traje duže od 10 do 15 dana dok se predmeti prebace iz suda i u sud i svaki sudija dobije svoje predmete", rekao je Nikolić.

Parnični predmeti za sva tri suda će se suditi u zgradi suda u Ustaničkoj ulici, a vanparnična, izvršna i ostala materija sudiće se u zgradi suda na Novom Beogradu, takođe za sva tri suda, dodao je Nikolić.

"To znači da u tim slučajevima neće biti seobe predmeta već će se sudije podeliti na sudije Prvog, Drugog i Trećeg osnovnog suda i suditi na ove tri lokacije"
, ukazao je državni sekretar.

Međutim, sadašnji prostor koji koriste pravosudni organi u Beogradu nije dovoljan da zadovolji potrebe posla. Iako su već obezbeđeni dodatni prostori odnosno objekti, na njima je, kako kažu u Ministarstvu pravde i državne uprave, potrebno raditi i srediti ih za normalno funkcionisanje sudova.

Reč je o zgradi Aeroinženjeringa i zgradi Vojnotehničkog instituta u Katanićevoj ulici, a planirane su adaptacije i rekonstrukcije Palate pravde.

Nakon svih neophodnih adaptacija i smeštaja pravosudnih organa, biće trajno rešene potrebe svih pravosudnih organa u Beogradu, pa i Prekršajnog suda koji se sada nalazi na preko 14 lokacija u gradu.

Inače sudovi će se od 1. januara vratiti u 32 grada, a sudske jedinice ostaće samo u manjim mestima i radiće van sedišta sudova.

"Mesta koja će ostati bez sudske jedinice, imaće prijemne kancelarije „u kojima će se obavljati poslovi prijema pismena i overavanja isprava i potpisa"
, navodi se u prelaznim i završnim odredbama Zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava.

Tokom decembra, Visoki savet sudstva doneće odluke o premeštaju sudija i porotnika u nove sudove, a postaviće i vršioce funkcija predsednika tih sudova.

Nadležni su takođe uvereni da pravosuđe neće biti u kolapsu zbog preseljenja, kao što se to dogodilo početkom 2010. godine, tokom „velike seobe sudstva", jer su predviđene izmene sudske mreže manjeg obima.

Izvor: B92

Pogledajte još