Od zakupa imovine oduzete kriminalcima država inkasira 90.000 evra mesečno

Prema najnovijim podacima Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom tog Ministarstva, najvišu cenu zakupa od 40.000 evra dostigao je lokal brze hrane "Vapiano" u Knez Mihajlovoj (bivši Ruski Car), koji je privremeno oduzet u predmetu “Bulić”.

Najniža cena po kojoj Direkcija iznajmljuje imovinu je 50 evra, koliko košta zakup garaže.

Tokom nepunih pet godina primene Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela privremeno i trajno je zaplenjeno stotinak stanova, 30 kuća, desetine poslovnih objekata, hotela, više od sto automobila, skupocenih umetničkih dela, luksuznih satova, dva kamenoloma i jedan brod.

Između ostalog kod Narodne banke Srbije deponovano je i oko 20 kilograma zlata, koji su takođe privremeno oduzeti.

U Ministrastvu najavljuju da će se u ponudi za zakup naredne sedmice naći tri apartmana na Zlatiboru koje izdaje Hotel "Putnik" iz Novog Sada, a koji je privremeno oduzet od odbeglog narko bosa Darka Šarića.

Ponuda će, prema zakonskoj proceduri, biti objavljena na sajtu Ministarstva pravde i državne uprave, po cenama koje se kreću na Zlatiboru u zimskoj sezoni, a ugovor o zakupu biće zaključen s najboljim ponuđačem.

Inače, zakon uređuje da se novac kojim Direkcija raspolaže može dati na korišćenje privrednim društvima, uz kamatu koju je propisala Narodna banka Srbije.

Zakon, takođe, nalaže da se zapelenjene stvari dele između organa koji gone izvršioce najtežih krivičnih dela, a deo odlazi u humanitarne svrhe.

"Rekord" po oduzetoj imovini i dalje drži Darko Šarić, optužžen za trgovinu narkoticima i pranje novca. Na posebnom računu čuva se ukupno 140.930 evra kao i 1.764.533 dinara, oduzetih od Darka Šarica i ljudi koji su mu bliski.

Direkcija izdaje njegove, ali i od njemu bliskih lica i srodnika zaplenjene stanove, kuće i garaže, nekoliko preduzeća u Vojvodini i Beogradu i jedan automobil.

Nameštaj, uređaji i ostali inventar zaplenjeni iz pomenutih objekata su ranije prodati na aukciji, kako im vrednost ne bi propadala do okončanja krivičnih postupaka protiv Šarića.

Imovina vrednosti više miliona evra privremeno je oduzeta od Mila Đurašškovića, vlasnika "Nibens grupe" i "Šer korporacije", protiv koga se vode dva krivična postupka u Specijalnom sudu.

Tužilaštvo je, takođe, sudu podnelo zahtev za trajno oduzimanje imovine od bivšeg direktora Elektrodistribucije Beograd Branislava Uskokovića, pošto je pravnosnažno osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

Reč je o lokalima na Vračaru na atraktivnim lokacijama u Beogradu, koji su mu već privremeno oduzeti i dati u zakup.

Izvor: Blic
Foto: Beta

Pogledajte još