Epidemija krađe šahtova u Šabcu: Ukradeno oko hiljadu u ovoj godini

Jedni postavljaju a drugi kradu, tako bi se ukratko mogla opisati slika na šabačkim ulicama. Radinici JKP "Vodovod“ svako jutro u nekoj od ulica, na mestu slivničkih rešetki, zateknu rupe.

"Dešava se da nam skinu po 100 komada dnevno. Mi namestimo, a ujutru ih opet nema ", kaže Borivoj Petrović, šef u JKP “Vodovod Šabac“.

Dug šabačkog vodovoda za nabavaku rešetki i troškove ugradnje sada je dostigao 18 miliona dinara. U Odeljenju za inspekcijske i stambeno-komunalne poslove kažu da se krađe iz godine u godinu povećavaju.

"Mi smo od početka godine doneli rešenja za nabavku 988 slivničkih rešetki. Ukoliko znamo da je cena jedne rešetke oko 7 hiljada i 600 dinara, znači da je šteta pričinjena oko 7,5 miliona dinara. Prema podacima koje smo dobili od policije, uhvaćeno je samo četiri lica sa osam slivničkih rešetki", kaže Milan Vasić, načelnik Odeljenja za inspekcijske i stambeno-komunalne poslove.

Podnose i krivične prijave, ali pomaka nema. Međutim, da li su NN lica na slobodi ili privedena pravdi, reporteri televizije B92 nisu uspeli da saznaju, jer šabačka policija nije želela da govori na ovu temu.

Na stovarištu "Inos – Napredak“ među otpadom nijedna rešetka. Na ulazu upozorenje da ne otkupljuju baš sve.

"Kradljivci izbegavaju stovarište jer znaju da kod nas moraju da prođu identifikacionu proceduru koja podrazumeva ostavljanje svih podataka i potpisivanje izjave kojom tvrde da je roba koju su nabavili legalno njihova ", kaže Velibor Vujović, pravnik u "Inos – Napredak“

Sve ukazuje da su lopovi vešti. Da bi ih sprečili u krađi, nadležni su nabavili zaštitni mehanizam koji otežava da se rešetka skine. Jedan takav košta dve hiljade dinara. Međutim, nisu imali novca da osiguraju sve rešetke, jer moraju prvo da nadoknade ono što su lopovi pokrali, pa tek onda sledi nabavka osigurača.

Izvor: B92

Pogledajte još