Ren u Beogradu da potvrdi put Srbije ka EU

BRISEL, 21. jula 2009.(Beta) - Evropski komesar Oli Ren u sredu će u Beogradu potvrditi rukovodstvu Srbije predanost Evropske unije evropskom putu Srbije i "preneti optimizam" da će konačno biti otklonjene i prepreke za primenu sporazuma EU-Srbija.

To su agenciji Beta rekli zvaničnici u Evropskoj komisiji, koji su istakli da evropski komesar naročito želi da ukaže na značaj koji za proširivanje EU na Zapadni Balkan ima nedavni predlog da se ukinu vize za putovanje državljana nekih zemalja regiona u EU.

"Komesar Ren putuje na Zapadni Balkan da bi pre svega razgovarao o dobrim vestima kad je u pitanju ukidanje viza EU zemljama regiona", izjavila je Beti Renova predstavnica za štampu Kristina Nađ.

Ren potom, i u posetama Podgorici, Skoplju i Sarajevu, namerava da podvuče valjanost procesa stabilizacije i pridruživanja, uprkos tvrdnjama da postoji "zamor" od proširivanja i da neke uticajne članice EU traže da se taj proces odloži sve dok ne bude usvojen Ugovor iz Lisabona o reformi EU i rešena ekonomska kriza.

Pogledajte još